Hirdetés
Hirdetés

Mit főzzünk karácsonykor válogatós vendégeknek?

Karácsonykor sokszor nem az a kérdés, mit szeretnénk főzni, hanem az, mit fognak megenni a vendégeink. Ha van az asztalnál válogatós rokon, érzékeny gyomrú vendég vagy „csak-a-biztosat-eszem” típus, a legjobb stratégia az ismerős ízek elegáns, ünnepi változata. Kerüljük a túl erős fűszerezést, a megosztó alapanyagokat, és válasszunk jól bevált klasszikusokat.

Íme 5 karácsonyi étel + recept, amelyek szinte mindenkinél működnek.

1. Ropogós sült csirkecomb rozmaringos burgonyával

Miért jó?

Egyszerű, szerethető, nincs benne „meglepetés” alapanyag – mégis ünnepi.

Hozzávalók (4 főre):

•6 csirkecomb

•1 kg burgonya

•3 gerezd fokhagyma

•friss rozmaring

•só, bors, olívaolaj

Elkészítés:

A combokat sózd, borsozd, tedd tepsibe. A burgonyát cikkekre vágva keverd össze olívaolajjal, fokhagymával és rozmaringgal, majd a csirke mellé tedd. 190 °C-on süsd kb. 60 percig, amíg aranybarna nem lesz.

2. Klasszikus sertésszűz tejszínes gombamártással

Miért jó?

Puha hús, krémes szósz, nincs túl sok fűszer – elegáns, de biztonságos.

Hozzávalók:

•1 sertésszűz

•250 g csiperkegomba

•2 dl főzőtejszín

•1 kis fej vöröshagyma

•só, fehér bors, vaj

Elkészítés:

A húst szeleteld fel, sózd, borsozd, majd vajon pirítsd meg. Vedd ki, a serpenyőben dinszteld meg a hagymát, add hozzá a gombát, majd öntsd fel tejszínnel. Tedd vissza a húst, főzd össze pár percig.

3. Sajtos-tejfölös rakott krumpli (ünnepi verzió)

Miért jó?

Ismerős, laktató, és szinte minden válogatós szereti.

Hozzávalók:

•1 kg burgonya

•3 tojás

•200 g reszelt trappista vagy gouda

•300 g tejföl

•só

Elkészítés:

A főtt burgonyát karikázd fel, rétegezd tojással, sajttal és tejföllel. Sózd enyhén. 180 °C-on süsd kb. 35–40 percig, amíg aranybarna nem lesz.

4. Rántott halfilé friss citrommal

Miért jó?

Karácsonyi klasszikus, de nem megosztó – különösen, ha szálkamentes halfilét használsz.

Hozzávalók:

•600 g tőkehal- vagy hekkfilé

•liszt, tojás, zsemlemorzsa

•só

•olaj a sütéshez

Elkészítés:

A filét sózd, panírozd klasszikusan, majd forró olajban süsd aranybarnára. Citrommal tálald, köretnek rizs vagy burgonyapüré tökéletes.

Címlapfotó:Profimedia/RedDot

Hivatkozás másolása
Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés