Hirdetés
Hirdetés

Még használatban van: 3300 éves híd a világ legöregebbje - Fotó

Még ma is áll a görögországi Kazarma hídja.

Az Akropolisz, a Pantheon és a Meteora-kolostorok csak három a történelmi jelentőségű építmény a görögországi látnivalók közül. A Földközi-tenger partján fekvő ország azonban számos más történelmi műemlékkel is rendelkezik. Ezek közül az egyik ma még kevéssé ismert. A görög Arkadiko városának közelében található lugyanis a világ legrégebbi, 3300 éves hídja. Első ránézésre az ott elhelyezett kőhalom nem éppen látványos, pedig a Kazarma-híd az ország egyik legizgalmasabb látnivalója. Egykor szekerek jártak rajta, ma autók és gyalogosok.

A híd nemcsak az úthálózat fontos része, hanem ősi műtárgy is. A világ legrégebbi hídja kézzelfoghatóvá teszi az ókori Görögország építészetét. Eredetileg egy katonai út részeként épült: a görög katonák többek között áruszállításra használták. Később a hidat egy közút részeként használták, és összekötötte a ma is látogatható Epidaurosz kultikus helyét Mükénével, amely a késő bronzkorban Görögország egyik legfontosabb városa volt.

Miért használható ma is?

Hivatkozás másolása

Ennek oka, hogy az ókori görögök a Kazarma-hidat a ciklopsz módszerrel építették. Ennek során tömör mészkőtömböket raknak egymásra. A különlegessége, hogy az építkezés során nem használtak más anyagot, hogy a kövek összetapadjanak. Haosnló módszerrel épült az inka város, Machu Picchu. A nagy kövek között számos kisebb kő található, amelyek többsége nem tökéletesen téglalap alakú. Ez szabálytalan illesztési mintázatot eredményez, amely évezredek óta fennmaradt. Hogy még stabilabbá tegyék a szekerek számára, a híd mentén kisebb szegélyköveket is elhelyeztek. A hidat teljes egészében kézzel, modern szerszámok nélkül építették - és olyan sikeresen, hogy az itt alkalmazott módszerek egy részét még ma is alkalmazzák a kőhidak építésénél.

Címlapfotó: Profimedia/RedDot

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés