Soha ne melegítsd újra a spenótot – ez az állítás gyakran szembe jön az interneten. Az újramelegítés mérgezővé teheti a zöldséget - teszik hozzá. De valóban igaz ez, vagy csak egy makacs tévhit?
A spenót hihetetlenül egészséges! Ez a zöldség nemcsak a fontos ásványi anyagokat, a kalciumot, a vasat és a magnéziumot biztosítja a szervezetnek, hanem rengeteg béta-karotint (az A-vitamin előanyagát), C-vitamint és nagy mennyiségű B-vitamint is tartalmaz. A spenót gazdag rostokban és antioxidánsokban is, tehát számtalan okot fel tudunk sorolni, miért érdemes fogyasztani.
A spenót és más zöldségek, például a kelkáposzta vagy a rukkola, viszonylag magas nitráttartalmúak. Ez egy nitrogénvegyület, amely valójában ártalmatlan. Ha azonban a spenótot nem megfelelően tárolják, a benne lévő nitrát káros nitritté alakul. A nem megfelelő tárolás felgyorsíthatja ezt a folyamatot. A spenót újramelegítése is pedig elősegítheti ezt a folyamatot – de csak akkor, ha elkövetsz bizonyos hibákat.
Újramelegíthető a spenót?
Hivatkozás másolásaEz nem jelenti azt, hogy soha nem melegítheted újra a spenótot – de van néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani. Míg a felnőttek számára biztonságos a spenót rövid ideig tartó melegítése, a csecsemők számára veszélyes lehet. A kisgyermekek ugyanis érzékenyek a nitritre. A felnőttek csak akkor melegíthetik újra a spenótot, ha azt előzőleg megfelelően tárolták – hűvös, hűtőszekrényben. Ez megakadályozza a káros nitritek képződését. A spenót szobahőmérsékleten történő tárolása, majd melegítése meglehetősen veszélyes lehet. Minél melegebb van, annál több mikroorganizmus szaporodik.
Miért káros a magas nitritbevitel?
Hivatkozás másolásaA túlzott nitritbevitel hányingert, hányást és hasmenést okozhat. A nitrit reakcióba léphet a gyomorban lévő fehérjével is – ez káros nitrozaminokat termelhet, amelyek rákkeltőek. Azóta állítják, hogy a spenótot soha nem szabad újramelegíteni – de ez még azokra az időkre nyúlik vissza, amikor még nem voltak hűtőszekrények a konyhában. A spenótot természetesen újra lehet melegíteni – de csak akkor, ha előzőleg hűvös helyen tárolták, hogy a nitrit ne tudjon elszaporodni.
Címlapfotó: 123rf.com
Hivatkozás másolásaKapcsolódó cikkek
-
Panoráma Újabb csapás Meghan Markle-re: 3 hónap után újabb alkalmazottja lépett le Kulcsszereplő
-
Panoráma 7 nap, 1 reggeli – és látványosan beindul a fogyás! Ezzel a módszerrel sikerre vagy ítélve.
-
Panoráma Undorító, de egészséges? - Heidi Klum erre esküszik, hogy fitt maradjon télen Legendás beöltöző.
-
Panoráma Pénzeső hullik ma váratlanul erre a 2 csillagjegyre Vajon köztük vagy?