Hirdetés
Hirdetés

Veszélyes vagy sem:újra lehet melegíteni a spenótot?

Soha ne melegítsd újra a spenótot – ez az állítás gyakran szembe jön az interneten. Az újramelegítés mérgezővé teheti a zöldséget - teszik hozzá. De valóban igaz ez, vagy csak egy makacs tévhit?

A spenót hihetetlenül egészséges! Ez a zöldség nemcsak a fontos ásványi anyagokat, a kalciumot, a vasat és a magnéziumot biztosítja a szervezetnek, hanem rengeteg béta-karotint (az A-vitamin előanyagát), C-vitamint és nagy mennyiségű B-vitamint is tartalmaz. A spenót gazdag rostokban és antioxidánsokban is, tehát számtalan okot fel tudunk sorolni, miért érdemes fogyasztani.

A spenót és más zöldségek, például a kelkáposzta vagy a rukkola, viszonylag magas nitráttartalmúak. Ez egy nitrogénvegyület, amely valójában ártalmatlan. Ha azonban a spenótot nem megfelelően tárolják, a benne lévő nitrát káros nitritté alakul. A nem megfelelő tárolás felgyorsíthatja ezt a folyamatot. A spenót újramelegítése is pedig elősegítheti ezt a folyamatot – de csak akkor, ha elkövetsz bizonyos hibákat. 

Újramelegíthető a spenót?

Hivatkozás másolása

Ez nem jelenti azt, hogy soha nem melegítheted újra a spenótot – de van néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani. Míg a felnőttek számára biztonságos a spenót rövid ideig tartó melegítése, a csecsemők számára veszélyes lehet. A kisgyermekek ugyanis érzékenyek a nitritre. A felnőttek csak akkor melegíthetik újra a spenótot, ha azt előzőleg megfelelően tárolták – hűvös, hűtőszekrényben. Ez megakadályozza a káros nitritek képződését. A spenót szobahőmérsékleten történő tárolása, majd melegítése meglehetősen veszélyes lehet. Minél melegebb van, annál több mikroorganizmus szaporodik.

Miért káros a magas nitritbevitel?

Hivatkozás másolása

A túlzott nitritbevitel hányingert, hányást és hasmenést okozhat. A nitrit reakcióba léphet a gyomorban lévő fehérjével is – ez káros nitrozaminokat termelhet, amelyek rákkeltőek. Azóta állítják, hogy a spenótot soha nem szabad újramelegíteni – de ez még azokra az időkre nyúlik vissza, amikor még nem voltak hűtőszekrények a konyhában. A spenótot természetesen újra lehet melegíteni – de csak akkor, ha előzőleg hűvös helyen tárolták, hogy a nitrit ne tudjon elszaporodni.

Címlapfotó: 123rf.com
Hivatkozás másolása
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés