Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend fontos eleme a megfelelő mennyiségű gyümölcs-, és zöldségfogyasztás, mivel a bennük megtalálható tápanyagok kulcsfontosságúak egészségünk és szépségünk megőrzésében.
Próbáljunk mindig szezonális ételeket választani, lehetőleg nyersen, mivel így juthat a szervezetünk a legtöbb és legértékesebb tápanyaghoz belőlük.
Az idénygyümölcsök fogyasztása több szempontból is előnyös. Az egyik legfontosabb, hogy a természet biztosítja a gyümölcsök érlelését, míg a szezonon kívüli gyümölcsök esetében csak mesterségesen (etiléngázzal) érlelt gyümölcsöket vásárolhatunk.
Az idénygyümölcsök vitamintartalma sokkal magasabb és a szezon alatt sokkal kedvezőbb az áruk is.
Tehát nézzük, mely gyümölcsöket érdemes júliusban fogyasztani:
Görögdinnye- a kánikulában az egyik legjobban hűsítő gyümölcs. Magas vitamintartalma miatt remekül méregtelenít, salaktalanít, tisztít és átmossa a szervezetet. Bővelkedik C-vitaminban, E-vitaminban, és B6- vitaminban, továbbá gazdag folsavban, mangánban, vasban, niacinban és káliumban is.
Sárgadinnye - magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, magas vitamin-, és ásványianyagtartalommal rendelkezik. A-, B1-, B2-, és C-vitamint, valamint karotint, foszfort, vasat és nátriumot is tartalmaz.
Nektarin - kiemelkedően magas a vitaminok aránya benne, így például dupla annyi A- és C-vitamint tartalmaz, mint a sárgabarack. A nektarin nemcsak a belsőnknek tesz jót, hanem a külsőnkre is jó hatással van. Segíti például a kollagéntermelést, amely a bőr rugalmasságáért is felel.
Őszibarack - a szépségápolás egyik kiemelt támogatójának tartják, a száraz és fáradt bőr ellenszere. Magas A és C-vitamin, kálium valamint szeléntartalma mellett a magnézium és kálcium tartalma is kiemelkedő.
Sárgabarack – már napi néhány szem sárbarackkal fedezhető a napi A-vitamin igény, emellett pedig hasznos folsav-forrás, így kismamák számára, illetve kisbabát tervezők számára is ajánlott.