A friss tojás hámozása különösen idegőrlő lehet, ha a tojásfehérje a héjhoz tapad. A tyúktojás ugyanis forró; míg a kezedben kell tartanod, sokszor okozhat fájdalmat.
Frusztráló, ha tojáshámozáskor mindig csak egy kis darabot tudsz eltávolítani a héjából. Valójában ilyenkor van okunk az örömre: ha a héjat nehéz eltávolítani, az annak a jele, hogy különösen friss tyúktojásról van szó. Ha viszont a héj egy mozdulattal lehúzható, akkor a tojás régebbi. Egy egyszerű trükkel viszont minden alkalommal másodpercek alatt meghámozhatod a tojásokat - függetlenül attól, hogy mennyire frissek.
Hihetetlen trükk
Hivatkozás másolásaA friss tojásokat különböző okok miatt nehezebb meghámozni. Először is, a tojásfehérje közvetlenül a tojásrakás után még savas és ennek következtében erősebben tapad a belső hártyához. Idővel egyre több szén-dioxid távozik, ami a pH-érték emelkedését okozza. A tojásfehérje szilárdabbá válik, és könnyebben leválik a membránról. Ráadásul a friss tojásoknak csak egy kis légkamrájuk van, ami idővel egyre nagyobb lesz. Minél nagyobb a légkamra, annál több gőz keletkezik a főzés során - ez segít a tojásfehérje héjáról való leoldásában. A légkamra ezért kulcsfontosságú ahhoz, hogy a tojást könnyen meg lehessen hámozni.

Mivel a tojás kerekebb végén szokott lenni a légbuborék, ott érdemes egy apró lyukat szúrni. Erre van speciális eszköz is egyébként. Így a levegő könnyen tud távozni, a víz pedig bejutni a tojásba.
Hideg víz? Tévhit
Hivatkozás másolásaGyakran állítják, hogy a hideg víz segít könnyebben meghámozni a keményre főtt tojásokat. Ez azonban tévhit. Valójában a hideg víz csak azt a célt szolgálja, hogy a tojás forró vízből való kivétele után gyorsan leállítsa a főzési folyamatot - ez az úgynevezett „hidegsokk”. Ez megakadályozza, hogy a tojás tovább főjön, és esetleg túl kemény legyen a belseje. A hideg víznek azonban nincs közvetlen hatása a későbbi hámozási folyamatra. Az, hogy egy tojás könnyen hámozható-e, inkább a tojás korától függ.
Címlapfotó: 123rf.com