Hirdetés
Hirdetés

Újabb két lány került kórházba a TikTok-challenge miatt: erre figyelmeztet a hatóság

Európát is elérte az őrült trend, már magyar fiatalok is vannak, akik ezzel próbálkoznak.

Két lány került kórházba, a bajor állami egészségügyi és élelmiszerbiztonsági hivatal is figyelmeztetést adott ki az úgynevezett "Hot Chip Challenge" miatt. A kihívás lényege, hogy meg kell enni a világ legerősebb chipseinek egyikét anélkül, hogy öt percig italt, vagy más ételt fogyasztanánk rá. A hatóság indoklása szerint a rágcsálnivalókban található kapszaicin "jelentős egészségügyi panaszokat" okozhat. Közleményükben pénteken közölték:

A vizsgált tortillachipszek nagy dózisban tartalmaznak kapszaicint, azt az összetevőt, amely a chili csípős, égető ízét okozza

"Nagy mennyiségben és koncentrált bevitel mellett (akár egyetlen chips esetén is) a kapszaicin hányáshoz, légszomjhoz, keringési összeomláshoz vagy a gyomornyálkahártya károsodásához vezethet" - olvasható a közleményükben. Sőt, már a fűszer belélegzése is egészségügyi kockázatokkal járhat. Ráadásul tanulmányok szerint a fogyazstók előzetesen nem is lehetnek biztosak abban, melyik termékben milyen magas a koncentráció és a szervezetük hogyan reagák majd erre.

Néhány nappal ezelőtt két 13 és 14 éves lányt kellett kórházba szállítani a felső-bajorországi Garmisch-Partenkirchenben a "Hot Chip Challenge" miatt. Akut légzési problémáik és gyomorpanaszaik voltak, de még aznap kiengedték őket. A kihívás már jó két éve kering a közösségi oldalakon, amitől igazán veszélyessé vált a helyzet, hogy sokszor fiatalok és gyerekek is részt vesznek benne. Az ő szervezetük nem, vagy csak nehezen képes megbírkózni az ilyen ingerekkel.

Címlapfotó: Youtube/Snack-Box

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés