Sokak szerint ez lehetett a hosszú életnek az egyik fontos titka.
Erzsébet királynő imádta ezt reggelire: egy finom adag heringet sok vajjal és citrommal. A bückling egy sós lében pácolt, majd melegen füstölt hering. Igaz, ez az étel jó ideje kiment a divatból, pedig egy klasszikus tápanyagbomba - különösen télen. Emer Lowry táplálkozási szakértő a következőket mondta a The Telegraphnak: „Számos tápanyagot biztosít, köztük az esszenciális omega-3 zsírsavakat, amelyek hozzájárulhatnak a szívünk egészségéhez, valamint a D-vitamint, amely erősíti a csontjainkat, fogainkat és izmainkat”. Ez az étel így különösen fontos azokban a hónapokban, amikor kevés a fény, és ezért kevés a D-vitamin a táplálékban. Az ember szervezetének szükséges adagot alig 100 gramm hering tartalmazza. Köztudott: minden második ember D-vitaminhiányban szenved a téli hónapokban.

A melegen füstölt hering egyben fehérjebomba is - mondja Farzanah Nasser táplálkozási szakértő. 100 grammban 20 gramm fehérje található, ami nagyban hozzájárul a nőknek ajánlott napi 45 gramm, férfiaknak pedig 55 gramm fehérje beviteléhez. "A jó fehérjeforrás segít abban, hogy hosszabb ideig jóllakottak maradjunk. A sok fehérje hozzájárul az egyenletesebb glükózgörbéhez is, ami nagyobb éberséget, összpontosítást és energiát, valamint kevesebb sóvárgást jelent a munkanap során” - magyarázta.
Omega-3 zsírsavakban gazdag
Hivatkozás másolása"A hering legnagyobb egészségügyi előnye az omega-3 zsírsavtartalom” - teszi hozzá Azmina Govindji, táplálkozási szakértő, a Brit Dietetikusok Szövetségének szóvivője. "Az omega-3 zsírsavak csökkentik a szívbetegségek kockázatát, csökkenthetik a gyulladást is, és jót tesznek a szemnek, az agynak és a bőrnek. Emellett elősegíthetik a boldog hangulatot és a mély alvást” - mondja Nasser. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni: egyetlen ilyen hal a napi sószükséglet felét tartalmazza, így ügyelnünk kell, hogy aznap ne fogyasszunk sok rágcsálnivalót.
Címlapfotó: Profimedia/RedDot