Amint beköszönt az ősz, a levelek színesbe borulnak, a pulcsik előkerülnek, és egyre többen vágyunk egy melengető, fűszeres italra. A kávézók kínálatában ilyenkor megjelenik a szezon sztárja: a Pumpkin Spice Latte. Jó hír, hogy nem kell sorban állni érte, hiszen otthon is könnyedén elkészíthető – ráadásul egészségesebb, pénztárcabarátabb változatban.
Miért érdemes házilag készíteni?
•Természetes alapanyagokkal dolgozhatsz, kerülve a mesterséges ízesítőszirupokat.
•Ízlésedre szabhatod: erősebb kávéval, több vagy kevesebb fűszerrel, akár cukormentesen is.
•Olcsóbb és friss – egy adag ára töredéke a kávézói verziónak.
Hozzávalók (2 adaghoz)
•2 csésze tej (növényi ital is lehet, pl. zab- vagy mandulatej)
•2 evőkanál sütőtökpüré (sült sütőtökből pürésítve a legfinomabb)
•2 evőkanál cukor, vagy méz esetleg édesítőszer (ízlés szerint)
•1 teáskanál vanília kivonat
•½ teáskanál őrölt fahéj
•¼ teáskanál őrölt gyömbér
•¼ teáskanál őrölt szerecsendió
•¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
•2 adag frissen főzött eszpresszó vagy erős fekete kávé
•Tejszínhab a tetejére (opcionális)
Elkészítés lépésről lépésre
1.Melegítsd fel a tejet egy lábasban, add hozzá a sütőtökpürét, a cukrot (vagy mézet), és kevergesd, amíg krémes lesz.
2.Add hozzá a fűszereket és a vaníliát, majd forrósítsd át (de ne forrald fel).
3.Egy botmixerrel vagy habverővel habosítsd fel a tejes-fűszeres keveréket.
4.Öntsd bögrébe az eszpresszót, majd töltsd fel a fűszeres tejjel.
5.Díszítsd tejszínhabbal és egy csipet fahéjjal vagy szerecsendióval.
Tipp
•Ha sűrűbb, krémesebb ízt szeretnél, tegyél bele egy extra kanál sütőtökpürét.
•Készíthetsz nagyobb adagot a pumpkin spice fűszerkeverékből, és üvegben tárolhatod, így bármikor gyorsan előkaphatod.
•Cukormentesen is isteni, ha édesítőszerrel, vagy datolyasziruppal készíted.
Címlapfotó: Profimedia/RedDot