A spárga általában a főzőedénybe kerül - de vajon tényleg meg lehet enni nyersen is?
Áprilistól júniusig tart a spárga főszezonja, és sokak étlapján szerepel. Az elkészítésének számos módja van: főzve, grillezve, gratinálva, sütve vagy blansírozva. A spárgát általában burgonyával és holland mártással tálalják. De vajon nyersen is lehet spárgát enni? Nos, köztudott: vannak olyan zöldségek, amelyeket nem szabad nyersen fogyasztani - a burgonya ezek közé tartozik. A magyarok kedvenc zöldségének ugyanis rendkívül magas a keményítőtartalma, ami miatt a burgonya nyersen nagyon nehezen emészthető, és problémákat okozhat.
A spárga nyersen is fogyasztható
Hivatkozás másolásaA jó hír minden spárga rajongónak: a zöldség nyersen is fogyasztható. Nyersen a spárga valójában nagyon egészséges, mivel számos tápanyagot tartalmaz - többek között C-vitamint és folsavat. Magas a kalcium-, magnézium- és káliumtartalma is. A spárga diétázáshoz is ideális, mivel a zöldség alig tartalmaz zsírt. Hiszen főleg vízből áll. Mindössze 21 kalória van benne 100 grammonként. A zöldségnek ráadásul vízhajtó és méregtelenítő hatása van.

A nyers spárga íze más, mint a főtt vagy sült spárgáé. Nyersen a zöldségnek diós és édes íze van. A vékonyabb lándzsák különösen alkalmasak nyersen fogyasztásra. A vastagabbak íze kissé kesernyés lehet. A friss spárga - legyen az zöld vagy fehér - íze gyakran különösen lédús és kicsit intenzívebb, mint a főtt változaté. A nyers spárga ártalmatlan, ennek ellenére az emberek bizonyos csoportjainak tartózkodniuk kell az elfogyasztásától. Ezek közé tartoznak például a csökkent veseműködésű vagy tartósan magas húgysavszintű emberek. A spárgában lévő purinok ugyanis később húgysavvá alakulnak át - ami köszvényt is okozhat. Ha túl sok húgysav van a szervezetben, húgysavkristályok képződhetnek az ízületekben - ami nagyon fájdalmas lehet.
Címlapfotó: 123rf.com