Hirdetés
Hirdetés

Kezdődik a nyár - Ma van az év leghosszabb napja

Hivatalosan is megkezdődik a nyár.

Ma, június 20-án a Nap 22:50-kor van a legmagasabb pontján a Föld egyenlítői síkja felett. Ez a nyári napforduló, azaz hivatalosanis megkeződik a nyár. Így nincs még egy hónap, amikor annyi napsütésben lehet részünk, mint júniusban. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy mától ismét egyre rövidebbek a nappalok, míg nem szeptemberben a nappali és éjjeli órák ismét kiegyenlítődnek. Ezt követően lesz egy nap egyre több a sötétség, mint a világosság.

Csak a decemberi téli napfordulót, a tél kezdetét követően kezd el ismét egyre világosodni és nőni a napos órák száma, egészen a márciusi napéjegyenlőségig. Onnantól kezdve ismét a nappali órák száma nő szép lassan. Az évszakokat a Föld tengelyferdeségének köszönhetjük. A Nap körüli keringés során egyes hónapokban a déli féltekére, másokban pedig az északira süt jobbn a nap. 

A meteorológusok számára azonban a nyár már régen elkezdődött, június 1-jén. A szakemberek a hónap első napján választják el az évszakokat, hogy az évet négy egyenlő időszakra osszák, és így könnyebben összehasonlíthassák őket statisztikailag. Mától tehát hivatalosan is nyár - és az irdőjárás is rég erre utal már.

Címlapfotó: 123rf.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés