Hirdetés
Hirdetés

Rekord a Mount Everesten: mit ért el most ez a hegymászó?

29. alkalommal mászta meg a világ legmagasabb csúcsát Kami Rita Sherpa.


Az „Everest embere” néven ismert nepáli hegyivezető a világon elsőként hódította meg 29. alkalommal a világ legmagasabb, 8849 méteres csúcsát - ezzel a saját rekordját is megdöntve. Kami Rita Sherpa egy himalájai faluban nőtt fel, és több mint 20 éve dolgozik hegyi vezetőként. Először 1994-ben mászta meg a Mount Everestet. Azóta szinte minden évben visszatért, hogy többnyire külföldi hegymászókat kísérjen fel a mászásuk során. De számos más csúcsot is meghódított, köztük a K2-t, a világ második legmagasabb hegyét.



Nagy-Britannia hegymászója is új rekordot állított fel

Hivatkozás másolása

Az 50 éves brit Kenton Cool pedig az első nem nepáli, aki teljesítette a 18. csúcstámadását is. A nepáli idegenforgalmi hatóság az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy mindkét férfi elérte a csúcsot, így új rekordokat állítottak fel. Az angol férfi 1996-ban majdnem feladta hegymászó karrierjét, amikor egy balesetben mindkét sarkát eltörte, és azt mondták neki, hogy soha többé nem fog segítség nélkül járni. „Igazság szerint ez nem olyan különleges” - mondta a férfi, utalva arra a sok nepáli serpára, akik előtte már több tucatszor feljutottak a csúcsra.

Az idei tavaszi, áprilistól júniusig tartó szezonra a hatóságok már 414 engedélyt adtak ki a hegymászóknak csak a Mount Everestre. Tavaly több mint 600 hegymászó hódította meg a Mount Everestet. Ugyanakkor 18-an életüket vesztették a hegyen - többen, mint bármikor korábban.

Címlapfotó: Profimedia/RedDot

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés