Vannak, akiknek egy örökkévalóságig tart a hámozásuk – mások egyszerűen megeszik őket: a fehér szálakról van szó, amelyek a mandarin hámozásakor a gyümölcshúshoz tapadnak. De ezeket nem szabad eltávolítani – és ennek jó oka van.
Sokan szívesen esznek mandarint vagy klementint a karácsonyi szezonban, és ezek jó ellensúlyt jelentenek az olyan egészségtelen finomságokkal szemben, mint a keksz vagy a mézeskalács. Ezek a citrusfélék ősszel is rendkívül népszerűek. De a szakértők szerint nem a hús a vitaminbomba, hanem a fehér szálak.
A mandarin fehér szálai rendkívül egészségesek
Hivatkozás másolásaA mandarin gazdag C-vitaminban. De a fehér szálak még egészségesebbek! Rendkívül magas a C-vitamin-tartalmuk, és serkentik az emésztést is. A fehér szálak emészthetetlen rostot is tartalmaznak, ami késleltetheti az éhséget, és ezért jóllakottság érzést keltenek. A másodlagos növényi anyag, a mezokarp is nagyon egészséges a szervezet számára. Bár a fehér szálak kissé kesernyés ízűek lehetnek, ez elhanyagolható más citrusfélékhez, például a grapefruithoz vagy a pomelóhoz képest. A fehér szálak stimulálják az emberi szervezetet, erősíthetik a szervezet védekező mechanizmusait, valamint megelőzhetik a szív- és érrendszeri betegségeket és a rákot. Sejtvédő funkciójuk miatt lassíthatják a sejtek öregedését is.

Különösen a hideg évszakban fontos az immunrendszer fittségének megőrzése – és pontosan itt lehetnek segítségünkre a mandarinok és fehér szálaik. Hihetetlen, de: a héj és a gyümölcs közötti fehér héj ugyanannyi C-vitamint tartalmaz, mint maga a mandarin húsa. A citrusfélék héjával azonban más a helyzet. Ha a mandarin vagy a narancs teljes héját fel szeretnéd használni, csak biogyümölcsökkel tedd ezt. Minden más fajtát növényvédő szerekkel kezelnek – fogyasztásuk rendkívül egészségtelen, és negatív hatással lehet a szervezetre.
A gyümölcsöt hámozás előtt érdemes meleg vízzel lemosni. A hámozás után pedig ajánlott alaposan kezet mosni. A biogyümölcsök héját is megmoshatjuk, ha abból teát szeretnénk készíteni.