Hirdetés
Hirdetés

Rosszabb, mint a koronavírus? Figyemeztetés a globális X-betegségre

Jobban fel tudnak majd készülni az emberek a következő világjárványra, mint a koronavírusra?

Tedros Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója felszólította az országokat, hogy írják alá a WHO világjárvány elleni egyezményét, hogy a világ felkészülhessen a halálos "X-betegségre". A szerződésről 194 tagállam tárgyalhat majd. Az 58 éves politikus a davosi Világgazdasági Fórumon azt mondta, reméli, hogy májusig sikerül egy pandémiáról szóló megállapodást kötni, hogy szembeszállhassanak ezzel a "közös ellenséggel". Ghebreyesus szerint a Covid-19 az első X-betegség - írja a New York Post. Ezért is fontos felkészülni egy újabb világjárványra, mert nem az a kérdés, hogy lesz-e, hanem az, hogy mikor.

Nem az a kérdés, lesz-e újabb pandémia.
Nem az a kérdés, lesz-e újabb pandémia. 123rf.com

Ghebreyesus hozzátette, hogy a koronavírus-járvány idején is sokan meghaltak, mert a betegek számát nem lehetett kezelni. A kórházakban sokaknak nem volt hely, vagy "nem volt elég oxigén". Ezért lenne szükség egy közös egyezményre, hogy a világ jobban tudjon reagálni egy újabb járványra. Ghebreyesus szerint a pandémiáról szóló megállapodás "minden tapasztalatot, minden kihívást (...) és minden megoldást egybe tudna gyűjteni".

"Nem szabad felkészületlenül szembenéznünk a dolgokkal" - figyelmeztetett a WHO főigazgatója.
"Nem szabad felkészületlenül szembenéznünk a dolgokkal" - figyelmeztetett a WHO főigazgatója. 123rf.com

"Ez a megállapodás segíthet abban, hogy jobban felkészüljünk a jövőre" - magyraázta, majd azt is hozzátette: a hangsúlyt a "közös globális érdekre" kell helyezni, nem pedig a "nagyon szűk nemzeti érdekekre". Azt is sszeretnék, ha a megállapodás tartalmazná, hogy hogyan épül majd ki egy figyelmeztető rendszer, hogyan zajlik majd az ellátási láncok megszervezése, és szeretnék, ha a gyógyszerek tesztelésére irányuló kutatás és fejlesztés felgyorsulhatna. Sőt, az egészségügyi alapellátást is felül kellene vizsgálni, mivel a gazdag országok hatóságai a Covid-19 válság idején olyan egyszerű alapdolgokkal is küszködtek, mint a kontaktok nyomon követése.

"Nem szabad felkészületlenül szembenéznünk a dolgokkal" - figyelmeztetett Ghebreyesus.

Címlapfotó: 123rf.com-illusztráció

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés