Hirdetés
Hirdetés

Könnyű saláta receptek

Ebben a melegben a legtöbben a könnyű ételeket preferálják inkább. Most olyan saláta ötleteket mutatunk, amiket szuper egyszerű elkészíteni és nagyon finomak.

Coleslaw

Hozzávalók

1 fej káposzta (kb. 500 g)- finomra reszelve vagy vékony csíkokra vágva

2 nagy sárgarépa, finomra reszelve vagy vékony csíkokra vágva

1 kis vöröshagyma, nagyon vékonyra szeletelve (opcionális)

1/2 csésze majonéz

2 evőkanál ecet (pl. almaecet vagy fehérborecet)

1 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint több)

1/2 teáskanál mustár

Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés

Egy nagy tálban keverjük össze a finomra reszelt vagy csíkokra vágott káposztát, sárgarépát és a vékonyra szeletelt vöröshagymát. Egy másik kisebb tálban keverjük össze a majonézt, az ecetet, a cukrot, a mustárt, a sót és a borsot, hogy egy öntetet kapjunk. Öntsük az öntetet a káposzta és sárgarépa keverékére, majd alaposan keverjük össze, hogy jól bevonja az összes zöldséget. Fedjük le a tálát és tegyük hűtőbe legalább egy órára, hogy az ízek összeérjenek és a coleslaw hűvös legyen. Tálalás előtt alaposan keverjük össze, és ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk vagy adhatunk hozzá több majonézt vagy ecetet, ha szükséges. Tálaljuk friss petrezselyemmel vagy zöldhagymával megszórva, ha szeretnénk.

Tészta saláta

Hozzávalók

250 g tészta (pl. farfalle, penne vagy rotini)

1 kígyóuborka, apróra vágva

1 paprika (piros, sárga vagy zöld), apróra vágva

1 kis fej paradicsom, apróra vágva

1 kis lilahagyma vagy vöröshagyma, finomra szeletelve vagy apróra vágva

1/2 csésze fekete olívabogyó, mag nélkül

1/2 csésze reszelt sajt (pl. cheddar vagy feta)

Friss petrezselyem vagy bazsalikom levelek (opcionális), apróra vágva

Dresszing: 1/4 csésze olívaolaj

2 evőkanál fehérborecet vagy citromlé

1 teáskanál dijoni mustár

1 gerezd fokhagyma, zúzva vagy finomra vágva

Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés

Főzd meg a tésztát sós vízben a csomagoláson található útmutatásoknak megfelelően, majd öblítsd le hideg vízzel, hogy lehűljön. Egy nagy tálban keverd össze a tésztát, a kígyóuborkát, a paprikát, a paradicsomot, a hagymát, az olívabogyót és a reszelt sajtot. Egy kisebb tálban keverd össze az olívaolajat, a fehérborecetet vagy citromlevet, a dijoni mustárt, a zúzott fokhagymát, a sót és a borsot, hogy egy dresszinget kapj. Öntsd az öntetet a tészta és zöldségek keverékére, majd alaposan keverd össze, hogy az öntet jól bevonja az összes összetevőt. Fedd le a tésztasalátát, és tedd hűtőbe legalább egy órára, hogy az ízek összeérjenek és a saláta hűvös legyen. Tálalás előtt szórd meg friss petrezselyemmel vagy bazsalikommal, ha szeretnéd.

Garnélás cézár saláta

Hozzávalók

A garnélához:

300 g garnélarák, megtisztítva és megmosva

2 evőkanál olívaolaj

2 gerezd fokhagyma, zúzva vagy finomra vágva

Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

A salátához:

2 csészényi jégsaláta, darabolva vagy tépkedve

1 csésze crouton kenyérkocka (vagy pirított kenyérszeletek, felkockázva)

1/2 csésze parmezán sajt, reszelve

1 db paradicsom, kockázva vagy vékony szeletekre vágva

2 db tojás, főzve és negyedelve

1 db avokádó, felkockázva (opcionális)

A dresszinghez:

1/4 csésze olívaolaj

2 evőkanál citromlé

1 gerezd fokhagyma, zúzva vagy finomra vágva

1 teáskanál dijoni mustár

1 teáskanál Worcestershire szósz

1/4 csésze parmezán sajt, reszelve

Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (180 fok, ha légkeveréses). Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, a zúzott fokhagymát, a sót és a fekete borsot. Forgassuk meg benne a garnélarák, hogy jól befedje őket. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen terítsük el rajta a fűszeres garnélarákat. Süssük 8-10 percig, amíg a garnélarák szép rózsaszínűek lesznek. Egy nagy tálban keverjük össze a jégsalátát, a croutonokat, a reszelt parmezán sajtot, a kockázott paradicsomot és az avokádót (ha használjuk). Egy kisebb tálban keverjük össze az olívaolajat, a citromlevet, a zúzott fokhagymát, a dijoni mustárt, a Worcestershire szószt és a reszelt parmezán sajtot. Ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal. Öntsük az öntetet a salátára, majd alaposan keverjük össze. Tálaljuk a salátát a sült garnélarákkal, és díszítsük a negyedelt tojással.

nyitókép: 123rf.com/

Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés