Veszélyes lehet a jégkása fogyasztása, különösen a gyermekek számára. A szakértők megkongatták a vészharangot.
Édesek, színesek és hidegek: az úgynevezett jégkásák frissítőek lehetnek, és különösen népszerűek a gyerekek körében. Különösen, amikor a hőmérséklet emelkedik, az emberek gyakran ffogyazstják őket. Sok büfé és fagylaltozó kínálja ezt a félig megfagyott iható fagylaltot. Pedig a jégkásák súlyos egészségügyi következményekkel járhatnak, különösen a gyermekek számára. A német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) arra figyelmeztet, hogy a jégkása káros mennyiségű glicerint tartalmazhat - ez különösen az alacsony cukortartalmú ízek esetében igaz. Az anyag nemkívánatos mellékhatásokhoz vezethet, különösen gyermekeknél - ezek közé tartozik a hányinger, hányás, fejfájás, és még az eszméletvesztés sem zárható ki.
A glicerin még kis mennyiségben is káros lehet a gyermekekre, amint azt az intézet tanulmánya is mutatja. Már 54 milliliter magas glicerintartalmú jégkása is veszélyes egy 5 éves, 20 kilogrammos gyermek számára. Sőt, a Daily Mail beszámolója szerint egy 4 éves gyermek elvesztette az eszméletét és kómába esett, miután megevett körülbelül fél liter jégkását. A brit Lancashire megyéből származó kislánynál a kórházban glicerinmérgezést diagnosztizáltak.
Egy írországi tanulmány szerint 2009 és 2024 között 21 gyermeket kezeltek a sürgősségin, miután jégkását ettek. Valamennyi gyermek vizeletében emelkedett glicerinszintet mutattak ki. Az Egyesült Királyság élelmiszerbiztonsági hatóságai már most is azt tanácsolják, hogy a négy év alatti gyermekek ne fogyasszanak glicerint tartalmazó jégkását. A birminghami Női és Gyermek Egészségügyi Alapítvány szakértői azonban azt javasolják, hogy a minimális életkort emeljék nyolc évre. „A fiatalabb gyermekeknek, különösen a nyolc év alattiaknak kerülniük kell a glicerint tartalmazó jégkását” - mondták a kutatók. A továbbiakban így folytatják: „A klinikákat és a szülőket fel kell hívni a jelenségre, a közegészségügyi hatóságoknak pedig egyértelmű üzeneteket kell megfogalmazniuk”.
Az adó is felelős
Hivatkozás másolásaKülönösen sok hasonló eset volt az Egyesült Királyságban és Írországban. Ez szakemberek szerint a cukoradó bevezetésének is köszönhető. Ennek következtében a gyártók több cukormentes jégkását kezdtek gyártani - cukor helyett glicerint használtak. A cukoradóval nem rendelkező országokban általában cukrot használnak glicerin helyett.
Címlapfotó: 123rf.com
Kapcsolódó cikkek
-
Panoráma 7 nap, 1 reggeli – és látványosan beindul a fogyás! Ezzel a módszerrel sikerre vagy ítélve.
-
Panoráma Undorító, de egészséges? - Heidi Klum erre esküszik, hogy fitt maradjon télen Legendás beöltöző.
-
Panoráma Pénzeső hullik ma váratlanul erre a 2 csillagjegyre Vajon köztük vagy?
-
Panoráma „Nem tervezek búcsúzni” - Halálhíre után posztolt Brigitte Bardot 91 éves a filmikon.