Diétás chipseket készíteni otthon egyszerű és egészséges alternatívát kínál a bolti, gyakran zsíros és kalóriadús változatokkal szemben. Íme néhány recept, amelyek segítségével könnyen készíthetsz finom és egészséges ropogtatnivalót:
1. Sült édesburgonya chipsHozzávalók:
- 2 közepes édesburgonya
- 1 evőkanál olívaolaj
- Só és bors ízlés szerint
- Fűszerek ízlés szerint (pl. paprika, fokhagymapor, rozmaring)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra .
- Hámozd meg és vékonyan szeleteld fel az édesburgonyát.
- Egy nagy tálban keverd össze az édesburgonya szeleteket az olívaolajjal és a fűszerekkel.
- Helyezd a szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsire, egy rétegben.
- Süsd 15-20 percig, amíg ropogósak és aranybarnák nem lesznek, majd hagyd kihűlni.
2. Cukkini chipsHozzávalók:
- 2 közepes cukkini
- 1 evőkanál olívaolaj
- Só és bors ízlés szerint
- Fűszerek ízlés szerint (pl. oregano, bazsalikom, parmezán sajt)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 110°C-ra .
- Szeleteld fel a cukkinit vékony karikákra.
- Egy tálban keverd össze a cukkini szeleteket az olívaolajjal, sóval, borssal és a választott fűszerekkel.
- Helyezd a szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
- Süsd 1-2 órán át, amíg ropogósak nem lesznek, időnként fordítsd meg a szeleteket.
3. Kale (fodros kel) chipsHozzávalók:
- 1 csokor fodros kel
- 1 evőkanál olívaolaj
- Só ízlés szerint
- Fűszerek ízlés szerint (pl. fokhagymapor, cayenne bors, édesnemes paprika)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 150°C-ra .
- Mosd meg és szárítsd meg alaposan a kel leveleket, majd tépd őket kisebb darabokra, távolítsd el a vastagabb szárakat.
- Egy tálban keverd össze a kel darabokat az olívaolajjal, sóval és a fűszerekkel.
- Helyezd a leveleket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
- Süsd 20-25 percig, amíg ropogósak nem lesznek, de ügyelj arra, hogy ne égjenek meg.
4. Alma chipsHozzávalók:
- 2 nagy alma
- 1 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 110°C-ra.
- Szeleteld fel az almát vékony karikákra (a magházat eltávolíthatod).
- Egy tálban keverd össze az alma szeleteket a citromlével és a fahéjjal.
- Helyezd a szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsire, egy rétegben.
- Süsd 1,5-2 órán át, amíg ropogósak nem lesznek, félidőben fordítsd meg őket.
5. CéklachipsHozzávalók:
- 2 közepes cékla
- 1 evőkanál olívaolaj
- Só és bors ízlés szerint
- Fűszerek ízlés szerint (pl. kakukkfű, rozmaring)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
- Hámozd meg és szeleteld fel a céklát vékony karikákra.
- Egy tálban keverd össze a céklaszeleteket az olívaolajjal és a fűszerekkel.
- Helyezd a szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsire, egy rétegben.
- Süsd 20-25 percig, amíg ropogósak és aranybarnák nem lesznek, majd hagyd kihűlni.