Ebben a hőségben nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel, viszont a meleg levesek ilyenkor nehezen csúszhatnak. Íme néhány hideg leves recept, amelyek tökéletesek a nyári melegben:
Gazpacho (Spanyol hideg paradicsomleves)
Hozzávalók:
6 közepes paradicsom, aprítva
1 közepes uborka, meghámozva és aprítva
1 piros paprika, aprítva
1 zöld paprika, aprítva
1 kis vöröshagyma, aprítva
2 gerezd fokhagyma, zúzva
2 csésze paradicsomlé
1/4 csésze olívaolaj
2 evőkanál vörösborecet
Só és bors ízlés szerint
Friss bazsalikom, vagy petrezselyem a díszítéshez
Elkészítés:
Tedd a paradicsomot, uborkát, paprikákat, vöröshagymát és fokhagymát egy nagy tálba.
Add hozzá a paradicsomlevet, olívaolajat és vörösborecetet.
Ízesítsd sóval és borssal.
Használj turmixgépet, vagy botmixert, hogy sima állagúvá pürésítsd.
Tedd a levest a hűtőbe legalább 2 órára, hogy jól lehűljön.
Tálaláskor díszítsd friss bazsalikommal, vagy petrezselyemmel.
Hideg uborkaleves
Hozzávalók:
2 nagy uborka, hámozva és aprítva
2 csésze natúr joghurt
1 gerezd fokhagyma, zúzva
2 evőkanál friss kapor, aprítva
1 evőkanál citromlé
Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Tedd az uborkát, joghurtot, fokhagymát és kaprot egy turmixgépbe.
Add hozzá a citromlevet, sót és borsot.
Turmixold simára.
Hűtsd legalább 1 órán keresztül.
Tálaláskor díszítsd friss kaporral.
Avokádós uborkaleves
Hozzávalók:
2 érett avokádó, hámozva és kimagozva
1 nagy uborka, hámozva és aprítva
2 csésze zöldségleves alaplé
1 gerezd fokhagyma, zúzva
2 evőkanál lime-lé
1/4 csésze friss koriander, aprítva
Só és bors ízlés szerint
Friss koriander és lime-szeletek a díszítéshez
Elkészítés:
Tedd az avokádót, uborkát, zöldségleves alaplét, fokhagymát, lime-levet és koriandert egy turmixgépbe.
Ízesítsd sóval és borssal.
Turmixold simára.
Hűtsd legalább 1 órán keresztül a hűtőben.
Tálaláskor díszítsd friss korianderrel és lime-szeletekkel.
Görögdinnye gazpacho
Hozzávalók:
4 csésze görögdinnye, kimagozva és aprítva
2 csésze paradicsom, aprítva
1 csésze uborka, hámozva és aprítva
1 piros paprika, aprítva
1 kis vöröshagyma, aprítva
1/4 csésze olívaolaj
2 evőkanál vörösborecet
Só és bors ízlés szerint
Friss menta vagy bazsalikom a díszítéshez
Elkészítés:
Tedd a görögdinnyét, paradicsomot, uborkát, paprikát és vöröshagymát egy nagy tálba.
Add hozzá az olívaolajat és vörösborecetet.
Ízesítsd sóval és borssal.
Turmixold simára egy turmixgépben.
Hűtsd legalább 2 órán keresztül a hűtőben.
Tálaláskor díszítsd friss mentával vagy bazsalikommal.
Ezek a hideg levesek frissítőek és könnyen elkészíthetők, tökéletesek egy forró nyári napon.