A görögdinnye nagyon frissítő a forró nyári napokon. A fekete magjait azonban gyakran kiköpik vagy kidobják. Pedig valójában mindenkinek meg kellene enni őket - és ennek oka van.
Az interneten gyakran felteszik a kérdést, hogy meg lehet-e enni a görögdinnye magját. Ennek oka, hogy általában az emberek kiköpik őket. Pedig nem baj, ha a magokat is megeszed. Egészséges, és igazi tápanyagbomba az agyunk, az izmaink és a csontjaink számára. A görögdinnyemagok ugyanis számos fehérjét, magnéziumot és egészséges zsírokat tartalmaznak. Vasat is, ami jót tesz az idegeknek, a magnézium pedig erősíti a szervezetet, különösen stressz idején. A-, B- és C-vitamin tartalma is igen magas. Az A-vitamin például rendkívül fontos a szervezet sejtjei számára - ez pozitív hatással van a bőrre, a hajra és a szemre. Eközben a B-vitamin felpörgeti az anyagcserét, a C-vitamin pedig véd a betegségektől, és jót tesz a fogaknak és a csontoknak. A dinnye "húsában" is számos anyag található - de mivel az körülbelül 90 százalékban vízből áll, ezért az aránya igen alacsony.
Mire figyeljünk, ha görögdinnyemagot eszünk
Hivatkozás másolásaA görögdinnye magjait mindig meg kell rágni. Egészben lenyelni nem jó ötlet. Ellenkező esetben a szervezetnek kevés esélye van a bennük lévő tápanyagok hasznosítására. Ha egészben nyeljük le, a magok anélkül ürülnek ki, hogy megeméstenénk a tartalmát. A magas rosttartalmukkal a dinnyemagok az emésztést is segítik. Egyszerre azonban nem szabad túl sokat lenyelni belőle. „Ahhoz, hogy pozitív hatásukat teljesen kibontakoztassák, meg kell rágni vagy fel kell aprítani őket a konyhában” - magyarázta egy táplálkozási szakértő.
Ha nem akarjuk a magokat közvetlenül a görögdinnyével együtt elfogyasztani, később is feldolgozhatjuk őket. Például olívaolajjal és sóval megpiríthatjuk őket. A görögdinnyemagok levesekhez vagy salátákhoz is jól illenek. A görögdinnyemagokat sütőben meg is száríthatjuk, és kekszekhez vagy kenyérhez adhatjuk. A szárított magokat turmixokba, müzlibe vagy kenhető krémbe is felhasználhatjuk.