Hirdetés
Hirdetés

Megeszed a görögdinnye magját is? Ezért lenne jobb, ha így tennél

A görögdinnye nagyon frissítő a forró nyári napokon. A fekete magjait azonban gyakran kiköpik vagy kidobják. Pedig valójában mindenkinek meg kellene enni őket - és ennek oka van.

Az interneten gyakran felteszik a kérdést, hogy meg lehet-e enni a görögdinnye magját. Ennek oka, hogy általában az emberek kiköpik őket. Pedig nem baj, ha a magokat is megeszed. Egészséges, és igazi tápanyagbomba az agyunk, az izmaink és a csontjaink számára. A görögdinnyemagok ugyanis számos fehérjét, magnéziumot és egészséges zsírokat tartalmaznak. Vasat is, ami jót tesz az idegeknek, a magnézium pedig erősíti a szervezetet, különösen stressz idején. A-, B- és C-vitamin tartalma is igen magas. Az A-vitamin például rendkívül fontos a szervezet sejtjei számára - ez pozitív hatással van a bőrre, a hajra és a szemre. Eközben a B-vitamin felpörgeti az anyagcserét, a C-vitamin pedig véd a betegségektől, és jót tesz a fogaknak és a csontoknak. A dinnye "húsában" is számos anyag található - de mivel az körülbelül 90 százalékban vízből áll, ezért az aránya igen alacsony.

Mire figyeljünk, ha görögdinnyemagot eszünk

Hivatkozás másolása

A görögdinnye magjait mindig meg kell rágni. Egészben lenyelni nem jó ötlet. Ellenkező esetben a szervezetnek kevés esélye van a bennük lévő tápanyagok hasznosítására. Ha egészben nyeljük le, a magok anélkül ürülnek ki, hogy megeméstenénk a tartalmát. A magas rosttartalmukkal a dinnyemagok az emésztést is segítik. Egyszerre azonban nem szabad túl sokat lenyelni belőle. „Ahhoz, hogy pozitív hatásukat teljesen kibontakoztassák, meg kell rágni vagy fel kell aprítani őket a konyhában” - magyarázta egy táplálkozási szakértő.

Ha nem akarjuk a magokat közvetlenül a görögdinnyével együtt elfogyasztani, később is feldolgozhatjuk őket. Például olívaolajjal és sóval megpiríthatjuk őket. A görögdinnyemagok levesekhez vagy salátákhoz is jól illenek. A görögdinnyemagokat sütőben meg is száríthatjuk, és kekszekhez vagy kenyérhez adhatjuk. A szárított magokat turmixokba, müzlibe vagy kenhető krémbe is felhasználhatjuk.

Címlapfotó: 123rf.com
Hivatkozás másolása
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés