Hirdetés
Hirdetés

Ezért nő a lábméret terhesség alatt

A várandósság alatt a szervezet többek között relaxin hormont termel, ez a hormon lazítja a szalagokat és ízületeket sajnos a  láfejekét is. Ezzel párhuzamosan, ahogy a magzat folyamatosan nő, nagyobb nyomás helyeződik a talpakra, a hosszanti boltozat lejjebb nyomódik, ez is hozzájárul a lábméret növekedéséhez.

A lábfej és a lábboltozat főként az első terhesség során változik, további terhességek alatt a többség nem tapasztal ekkora változást. Mind a láb formája, mind méretének megváltozása megmaradhat a szülés után is, azaz nem feltétlenül alakul vissza, sőt, az esetek túlnyomó részében inkább jellemzőbb, hogy megmaradnak ezek a változások.

A lábbal sajnos más változás is történik a várandósság alatt: a folyadék visszatartás miatt nem ritka, hogy a kismama lábfeje duzzadt lesz. A terhesség során a testben keringő folyadék mennyisége nő, ami ödéma kialakulásához vezethet. Az ödéma a test különböző részein, például a lábakban és a bokákban is megjelenhet, ami lábméret-növekedéshez vezethet. Az ödéma a terhesség alatt gyakori jelenség, és általában ártalmatlan. Ennek oka a megnövekedett vér mennyisége és a hormonális változások, amelyek hatással vannak a test vízháztartására és a vérkeringésre. Emellett a terhes méh nyomást gyakorolhat a medencére és a lábak vénáira, ami szintén hozzájárulhat az ödéma kialakulásához.

nyitókép: 123rf.com

Hivatkozás másolása
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés