A petrezselyem az egyik legnépszerűbb fűszernövény a konyhában. Van azonban időszak, amikor mérgezővé válhat, és egészségügyi kockázatot jelenthet.
A petrezselymet rendkívül könnyű gondozni, és ágyásban és cserépben is termeszthető. Ráadásul hihetetlenül egészséges: a gyógynövény B-vitaminokat, valamint C-vitamint, kalciumot és magnéziumot tartalmaz. Ezért nem meglepő, hogy a petrezselyem rendkívül népszerű a konyhában – mégis van időszak, amikor meglehetősen veszélyessé válhat.
Virágzó petrezselyem
Hivatkozás másolásaA petrezselyem betakarításakor az időzítés kulcsfontosságú. Június és július között válhatnak kritikussá a dolgok - ekkor kezd virágozni a gyógynövény. Ekkor termeli a mérgező apiolt, ez egy olyan toxin, ami allergiás reakciókat válthat ki. A túl nagy dózis akár vese- és májkárosodást is okozhat. De a növény más részei is mérgezőek ebben az időszakban – beleértve a magokat is, amelyek szintén nagyon magas apioltartalommal rendelkeznek.
A középkorban a petrezselyemmagokat terhességmegszakításhoz használták. Mivel a toxin méhösszehúzódásokat válthat ki, a várandós nőknek ebben az esetben kerülniük kell a petrezselymet. Virágzás után a teljes petrezselyemnövény apioltartalma megnő. Ilyenkor nemcsak a magokat, hanem a növény többi részét is kerülni kell. De általánosságban is elmondható, hogy a petrezselymet kerülni kell, vagy csak kis mennyiségben szabad fogyasztani. 2023-ban a petrezselymet mérgező növénynek nyilvánították.
Ugyanakkor: a friss petrezselymet az első évben nyugodtan fogyaszthatjuk. "A friss petrezselyem finom levelei nem veszélyesek. Továbbra is lehet velük főzni. Rendkívül magas a C-vitamin-tartalmuk is” – magyarázza Jasmin Schreiber biológus. A második évben, nyáron a petrezselyem virágozni kezd – és ettől a pillanattól kezdve már nem ehető.