A karácsonyi időszakban még ha éppen diétázol, akkor sem kell lemondanod a finom falatokról, ugyanis a legtöbb ünnepi recept elkészíthető light verzióban is. Most mutatunk néhány szuper alakbarát receptet:
1. Diétás mézeskalács
Hozzávalók:
250 g teljes kiőrlésű liszt
50 g zabpehelyliszt
100 g eritrit
1 tojás
2 evőkanál kókuszolaj
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál víz (ha szükséges)
Elkészítés:
Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a tojást és a kókuszolajat.
Gyúrjuk össze a tésztát, és ha túl száraz, adjunk hozzá vizet.
Nyújtsuk ki a tésztát, szaggassuk ki a formákat, és süssük 180 °C-on kb. 8-10 percig.
2. Kalóriaszegény halászlé
Hozzávalók:
1 kg pontyfilé
2 fej vöröshagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 evőkanál édesnemes pirospaprika
Só, bors ízlés szerint
1,5 liter víz
Elkészítés:
A hagymát aprítsuk fel, majd főzzük puhára vízben.
Adjuk hozzá a pirospaprikát, a felaprított paprikát és paradicsomot, majd főzzük tovább.
Turmixoljuk össze az alaplevet, és adjuk hozzá a halszeleteket.
Lassú tűzön főzzük kb. 20 percig, majd ízesítsük.
3. Cukormentes mákos bejgli
Hozzávalók a tésztához:
200 g zabpehelyliszt
50 g kókuszliszt
2 evőkanál eritrit
1 tojás
50 g kókuszolaj
100 ml mandulatej
1 csipet só
Töltelékhez:
200 g darált mák
2 evőkanál eritrit
50 ml víz vagy mandulatej
1 reszelt citromhéj
Elkészítés:
Keverjük össze a tészta hozzávalóit, majd gyúrjuk össze és tegyük hűtőbe pihenni.
Készítsük el a tölteléket: keverjük össze a mákot az eritrittel, citromhéjjal és a folyadékkal.
Nyújtsuk ki a tésztát, töltsük meg a mákos keverékkel, majd tekerjük fel.
Süssük 180 °C-on kb. 30 percig.
4. Könnyű karácsonyi saláta
Hozzávalók:
100 g rukkolalevél
50 g bébispenót
1 gránátalma magjai
1 narancs (felkockázva)
50 g dió
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
A zöldségeket mossuk meg, majd keverjük össze egy tálban.
Adjuk hozzá a gránátalmát, narancsot és diót.
Locsoljuk meg az olívaolajjal és citromlével.
5. Kókusztejes tejberizs mandulával
Hozzávalók:
100 g basmati rizs
300 ml kókusztej
1 evőkanál eritrit
1 teáskanál vanília aroma
20 g szeletelt mandula
Elkészítés:
Főzzük meg a rizst a kókusztejben, és közben ízesítsük eritrittel és vaníliával.
Tálaláskor szórjuk meg mandulával.