Sok kultúrában fogyasztanak olyan húsokat, amelyek más országokban szokatlannak, vagy akár tabunak számítanak. Íme néhány különleges húsféleség a világ különböző részeiről:
1. Kígyóhús – Kína, Vietnam, Thaiföld
A kígyóhús különlegességnek számít Ázsiában, főként Kínában és Vietnamban. A kobra vagy piton húsát levesekben, pörköltekben és grillezve is fogyasztják. Egyes helyeken a kígyó vérét és epéjét alkohollal keverve isszák, mert úgy tartják, hogy egészségjavító hatása van.
2. Tengerimalachús – Peru, Ecuador, Bolívia
A tengerimalac (cuy) Peruban és Ecuadorban hagyományos étel, amelyet többnyire grillezve vagy sütve készítenek el. Az inkák óta fogyasztják, és a mai napig ünnepi fogásnak számít.
3. Kenguruhús – Ausztrália
Ausztráliában a kenguruhús teljesen legális és viszonylag elterjedt, főként alacsony zsírtartalma és magas fehérjetartalma miatt. Steak vagy hamburger formájában is fogyasztják.
4. Lóhús – Japán, Olaszország, Franciaország, Kazahsztán
Bár sok országban tabunak számít, Japánban a basashi (nyers lóhús) egy népszerű fogás, amelyet szójaszósszal és reszelt gyömbérrel tálalnak. Olaszországban és Franciaországban kolbászként vagy steak formájában is fogyasztják, míg Kazahsztánban a kazy (lóhúsból készült kolbász) tradicionális étel.
5. Krokodilhús – USA, Thaiföld, Dél-Afrika
A krokodilhús különleges csemegének számít, és leginkább csirke és hal keverékéhez hasonlít az íze. Főként grillezve vagy rántva fogyasztják, mivel fehérjében gazdag és alacsony zsírtartalmú.
6. Sáska és más rovarok – Thaiföld, Mexikó, Kína
A rovarfogyasztás (entomofágia) sok kultúrában bevett gyakorlat. Thaiföldön és Kínában sáskákat, tücsköket és szöcskéket sütve vagy pirítva árulják az utcai árusok. Mexikóban a chapulines (pirított fűszeres szöcske) népszerű snack.
7. Bálnahús – Japán, Norvégia, Izland
Japánban és Izlandon a bálnahús hagyományos étel, amelyet nyersen (sashimi), főzve vagy sütve is fogyasztanak. A bálnavadászat miatt azonban rendkívül ellentmondásos étel.
8. Kutya- és macskahús – Kína, Korea, Vietnam
Egyes ázsiai országokban, különösen Kínában és Vietnamban, a kutyahús fogyasztása még mindig előfordul, bár egyre inkább visszaszorul. Dél-Koreában is hagyományos ételnek számított, de napjainkban egyre kevésbé elfogadott.
9. Jegesmedvehús – Kanada, Grönland
Az inuit kultúrákban a jegesmedvehús hagyományos táplálék, különösen a hideg teleken. Fontos azonban megfelelően elkészíteni, mivel a mája veszélyesen magas A-vitamin-tartalommal rendelkezik.
10. Denevérhús – Indonézia, Pápua Új-Guinea, Afrika
Indonézia és Pápua Új-Guinea egyes részein a denevérhúst grillezve vagy levesként készítik el. A fogyasztása azonban veszélyes lehet, mivel egyes denevérfajok betegségeket hordozhatnak, vagy világjárványok törhetnek ki a fogyasztásuk miatt...
Címlapfotó: Profimedia/RedDot
Hivatkozás másolásaKapcsolódó cikkek
-
Body & Mind “Hód-szuperhold” november 5-én – Az év leglátványosabb teliholdja A 2025. november 5-ére eső szuperhold – a Hód-hold – az év egyik legmonumentálisabb Hold-élménye lesz. A Hold közeledése és telihold fázisa egyszerre adja meg a látvány erejét: nagyobb, fényesebb és feltűnőbb lesz, mint a szokásos teliholdak.
-
Body & Mind Miért megy el az étvágyunk párkapcsolati stressz idején és miért fogyunk ilyenkor? A párkapcsolati stressz nemcsak érzelmi, hanem biológiai vihar is. Az étvágytalanság és a fogyás nem gyengeség, hanem a test természetes reakciója a lelki fájdalomra.
-
Body & Mind SKIMS × Tangle Teezer: váratlan kollab, ami összekapcsolja a divatot és hajápolást A SKIMS × Tangle Teezer kollaboráció egy zseniális húzás: divat és hajápolás kereszteződésében hoz új impulzust, és lehetőséget teremt a márkák számára új fogyasztók megszólítására. A limitált kiadású, neutrális árnyalatú Ultimate Detangler hajkefék nemcsak szép kiegészítők, hanem funkcionális segítők is lehetnek a hajápolásban — különösen nedves állapotban.
-
Body & Mind Miért érdemes olajat használni a vizes hajon, mielőtt beszárítanánk? A hajápolás egyik legfontosabb, mégis gyakran figyelmen kívül hagyott lépése a hővédelem és a hidratálás — különösen akkor, amikor hajszárítót használunk. Az olaj alkalmazása közvetlenül a vizes hajon nemcsak fényt és puhaságot ad, hanem megóvja a haj szerkezetét a hő okozta károsodástól.