Hirdetés
Hirdetés

Lézerfényeket tesztelnek az autópályákon, hogy ne aludjanak el a sofőrök - Videó

Bár az autók többsége ma már számtalan biztonsági rendszerrel fel van szerelve, az elalvás veszélye még mindig nagy.

Furcsa kísérletbe kezdett a kínai kormány: lézershowt tartanak az autópályák felett. A hirtelen felbukkanó színes fények célja, hogy felébressze a járművezetőket. Így szeretnék csökkenteni a balesetek kockázatát a kínai autópályákon. A Times of India beszámolója szerint a Qingdao-Yinchuan gyorsforgalmi út mentén nyolc lézersugarat helyeztek el. Akiknek már volt szerencséje elhaladni ezen a szakaszon, felvételeket is készítehetett, amelyek közül több meg is jelent a közösségi oldalakon

A terv és koncepció szerint a sofőröket nem szeretnék elvakítani, a különböző színű és fényű sugarakkal stimulálni szeretnék őket, hogy ébren maradjanak. Ugyanezen elv alapján működnek a fényvisszaverő kilométertáblák is, sőt, a záróvonalak is az úttest közepén. A vezetés közbeni bealvás miatt máig gyakran fordulnak elő balesetek világszerte. Erre lehet majd megoldás esetleg a lézerfény. Tudományos alapon ennek köszönhetően kevesebb melatonin termel a szervezet, ami az alvást elősegítő hormon.

Az egyelőre nem derült ki, a hó, az eső, vagy köd milyen hatással lesz a fénysugarakra, mint ahogy az sem, mi lesz azokkal, akiknél az erős fény epilepsziás rohamot vált ki.

Hivatkozás másolása

 Címlapfotó: Twitter/gunsnrosesgirl3

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés