Hirdetés
Hirdetés

A legjobb természetes probiotikumforrások

A probiotikumok olyan jótékony hatású élő mikroorganizmusok – főként baktériumok és élesztőgombák, amelyek segítik a bélrendszer egészséges működését. Támogatják az emésztést, erősítik az immunrendszert, javíthatják a bőr állapotát, sőt a hangulatodra is hatással lehetnek. Bár kapszula formájában is beszerezhetők, a legtermészetesebb és gyakran leghatékonyabb formájuk az ételekben található.

1. Joghurt – a legismertebb probiotikumforrás

A jó minőségű, élőflórás joghurt az egyik legismertebb és legkönnyebben elérhető probiotikum.

Lactobacillus és Bifidobacterium törzsekben gazdag, amelyek különösen jót tesznek az emésztésnek.

Mire figyelj?

– Válaszd a natúr, cukormentes változatot.

– A csomagoláson legyen feltüntetve, hogy élő és aktív kultúrákat tartalmaz.

2. Kefir – még erősebb probiotikus hatás

A kefir fermentált tejtermék, amely több százféle jótékony mikroorganizmust tartalmaz.

Nemcsak baktériumok, hanem probiotikus élesztők is találhatók benne, így különösen komplex és hatékony.

Előnyei:

– Segíti az emésztést

– Támogatja az immunrendszert

– Gyakran jobban tolerálható, mint a tej

3. Savanyú káposzta – probiotikum és vitaminbomba

Az erjesztett káposzta az egyik legerősebb természetes probiotikumforrás, ráadásul tele van C- és K-vitaminnal.

Fontos:

– A házi savanyú káposzta vagy a pasztőrözetlen boltban kapható termék tartalmaz élő baktériumokat.

– A pasztőrözött (hőkezelt) változat probiotikumtartalma már nem aktív.

4. Kimchi – koreai fermentált szuperétel

A kimchi erjesztett zöldségekből (káposzta, retek, hagyma) készül, és rendkívül gazdag probiotikumokban.

Miért jó?

– Erős gyulladáscsökkentő

– Tele van rostokkal

– Javítja az emésztést és a bélflóra egyensúlyát

5. Kombucha – probiotikus teaital

A kombucha egy fermentált tea, amelyet SCOBY nevű kultúra alakít probiotikussá.

Előnyei:

– Javítja a bélrendszer működését

– Méregtelenítő hatásúnak tartják

– Természetesen szénsavas, frissítő ital

6. Kovászos uborka – természetes, erjesztett finomság

Nemcsak nyári kedvenc, hanem kiváló probiotikum is – de csak akkor, ha valóban fermentált, nem pedig ecetes!

Hogyan ismered fel?

– Ha ecet van benne, akkor nincs probiotikum.

– A hagyományosan készült kovászos uborka élő baktériumokban gazdag.

7. Miso – japán fermentált szója

A miso paszta (amelyből a miso levest készítik) egy fermentált szója-alapú élelmiszer, sokféle probiotikus mikroorganizmussal.

Tipp:

A miso levet nem szabad felforralni, mert a hő elpusztítja a probiotikumokat.

8. Tempeh – fehérjedús, fermentált szója

A tempeh egy szeletelhető, diós ízű, fermentált szójakészítmény, amely tele van probiotikus baktériumokkal és növényi fehérjével.

Kinek ajánlott?

– Vegetáriánusoknak

– Sportolóknak

– Azoknak, akik szeretnék változatossá tenni a fehérjeforrásaikat

Címlapfotó:Profimedia/RedDot

Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés