Hirdetés
Hirdetés

A legjobb természetes probiotikum-források – egészséges bélflóra, természetes úton

A probiotikumok élő mikroorganizmusok (leggyakrabban jótékony baktériumok és élesztők), amelyek megfelelő mennyiségben fogyasztva hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyához és az emésztőrendszer egészségéhez. Segíthetnek:

•Erősíteni az immunrendszert

•Támogatni az emésztést

•Csökkenteni a gyulladásokat

•Megakadályozni a káros baktériumok elszaporodását

A jó hír: sokféle természetes élelmiszer gazdag probiotikumokban, így étrend-kiegészítők nélkül is gondoskodhatsz a bevitelükről.

1. Fermentált tejtermékek

Joghurt

•Az egyik legismertebb probiotikum-forrás.

•Olyan baktériumtörzseket tartalmazhat, mint Lactobacillus acidophilus és Bifidobacterium bifidum.

•Tipp: válassz élő és aktív kultúrákat tartalmazó, cukormentes változatot.

Kefir

•Hasonlít a joghurthoz, de többféle baktériumtörzset és élesztőt is tartalmaz.

•Krémes, enyhén savanykás ital, amely a bélflórát és a laktóz emésztését is segítheti.

2. Fermentált zöldségek

Savanyú káposzta

•Gazdag Lactobacillus plantarum és Leuconostoc fajokban.

•Nemcsak probiotikum, hanem magas C-vitamin- és rosttartalma miatt is értékes.

•Tipp: a nyers, pasztőrözetlen változatot keresd, mert a hőkezelés elpusztítja a jótékony baktériumokat.

Kimchi

•Koreai eredetű fermentált káposzta, fűszerekkel és zöldségekkel.

•Erős antioxidáns-hatású, vitaminokban gazdag, és pikáns íze van.

3. Egyéb fermentált élelmiszerek

Kovászos uborka

•Hagyományos, sóval és vízzel erjesztett változata kiváló probiotikum-forrás.

•Fontos: ne az ecetes savanyúságot válaszd, mert abban nincsenek élő baktériumok.

Tempeh

•Szójababból készülő indonéz fermentált étel.

•Nemcsak probiotikumokat, hanem komplett növényi fehérjét is biztosít.

Miso

•Japán fermentált szójapaszta, melyet levesekhez és mártásokhoz használnak.

•Gazdag ásványi anyagokban és jótékony mikroorganizmusokban.

4. Italok

Kombucha

•Teából és cukorból erjesztett ital, amelyet élesztő- és baktériumkultúra (SCOBY) készít.

•Enyhén pezsgő, savanykás ízű, antioxidánsokban gazdag.

Almaecet (nyers, szűretlen)

•Az „anya” (Mother of vinegar) nevű baktérium- és élesztő-kultúrát tartalmazza.

•Segítheti az emésztést, de mértékkel fogyaszd, és hígítsd vízzel.

5. Probiotikum + Prebiotikum = Szuperhatás

A probiotikumok hatását fokozhatod prebiotikumokkal – ezek a bélflóra „tápanyagai”, például rostok és rezisztens keményítők. Jó prebiotikum-források:

•Hagyma, fokhagyma, póréhagyma

•Spárga, articsóka

•Zab, árpa, lenmag

•Banán (főleg kevésbé érett)

Címlapfotó: Profimedia/RedDot

Hivatkozás másolása
Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés