Hirdetés
Hirdetés

A legfontosabb őszi vitaminok: Így erősítsd meg a szervezeted a hideg hónapokra

Az ősz nemcsak a színes falevelek és a meleg teák időszaka, hanem egyben a vitaminpótlásé is. A hőmérséklet csökken, rövidülnek a nappalok, a napfény hiánya miatt pedig immunrendszerünk is érzékenyebbé válhat. Ilyenkor érdemes tudatosan odafigyelni a vitaminbevitelre, hogy szervezetünk felkészült legyen a téli időszakra.

 D-vitamin 

Az ősz beköszöntével kevesebb napfényhez jutunk, így csökken a szervezet D-vitamin termelése.

Ez a vitamin létfontosságú:

•támogatja az immunrendszert,

•erősíti a csontokat és izmokat,

•segíti a hangulatjavítást is (megelőzi az őszi-téli levertséget).

 Források: zsíros halak (lazac, makréla), tojássárgája, máj, D-vitaminnal dúsított tejtermékek, étrend-kiegészítők.

 C-vitamin – természetes immunpajzs

Az egyik legismertebb vitamin, ami nélkülözhetetlen a megfázások és fertőzések elleni küzdelemben.

A C-vitamin:

•segíti a fehérvérsejtek működését,

•erős antioxidáns,

•támogatja a vas felszívódását.

 Források: citrusfélék, kivi, paprika, csipkebogyó, feketeribizli, brokkoli.

 A-vitamin – a szem és a bőr védelmezője

Az A-vitamin ősszel különösen fontos, mert:

•védi a nyálkahártyákat, így a szervezet első védelmi vonalát a vírusokkal szemben,

•javítja a bőr regenerációját,

•segíti a látást a sötétebb hónapokban.

Források: sárgarépa, sütőtök, édesburgonya, spenót, máj.

 4. E-vitamin – a sejtmegújítás bajnoka

Az E-vitamin egy erős antioxidáns, amely:

•segíti a sejtek védelmét az oxidatív stresszel szemben,

•támogatja a bőr rugalmasságát,

•hozzájárul a keringési rendszer egészségéhez.

Források: olajos magvak (mandula, dió, mogyoró), napraforgóolaj, avokádó, spenót.

5. B-vitamin-komplex – energia és idegrendszer

A B-vitaminok csoportja nélkülözhetetlen az őszi fáradtság és kimerültség elleni küzdelemben.

Kiemelten fontos a B6, B12 és folsav (B9), melyek:

•támogatják az idegrendszert,

•csökkentik a stressz és szorongás tüneteit,

•segítik a vérképzést és az energiatermelést.

Források: teljes kiőrlésű gabonák, tojás, húsok, hüvelyesek, leveles zöldségek.

Őszi vitamin-tipp:

•Készíts friss zöldség- és gyümölcsturmixokat reggelire.

•Fogyassz szezonális terményeket (sütőtök, alma, körte, cékla).

•Pótold a D-vitamint étrend-kiegészítő formában októbert

Címlapfotó: Profimedia/RedDot

Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés