Hirdetés
Hirdetés

A legbiztonságosabb kalóriamentes édesítőszerek

A túlzott cukorbevitel összefüggésbe hozható az elhízással, a 2-es típusú cukorbetegséggel és a szív-érrendszeri betegségekkel. Szerencsére ma már számos kalóriamentes édesítőszer áll rendelkezésre, de nem mindegyik egyformán biztonságos, vagy természetes.

Az alábbiakban bemutatjuk az 5 legbiztonságosabb, tudományosan is alátámasztott cukorhelyettesítőt.

1. Stevia (sztevia)

•Származás: A dél-amerikai Stevia rebaudiana növény leveleiből.

•Kalóriatartalom: 0 kcal

•Édesítőerő: 200–300× édesebb a cukornál

•Biztonság: Az EFSA és az FDA is biztonságosnak minősítette (ADI: 4 mg/testtömeg-kg/nap).

•Előnyei:

•Nem emeli meg a vércukorszintet, így diabéteszeseknek is ideális.

•Természetes eredetű.

•Antioxidáns tulajdonságokat mutatott néhány tanulmányban.

•Hátránya: Kissé kesernyés utóíze lehet, ha nem jól formulált termékben használják.

2. Monk fruit (Szerzetesgyümölcs) kivonat

•Származás: A kínai Luo Han Guo gyümölcsből.

•Kalóriatartalom: 0 kcal

•Édesítőerő: 150–250× édesebb a cukornál

•Biztonság: Az FDA 2010 óta “GRAS” (Generally Recognized As Safe) minősítésű.

•Előnyei:

•Teljesen természetes.

•Nincs hatása a vércukorszintre.

•Gyulladáscsökkentő hatásokat is vizsgálnak vele kapcsolatban.

•Hátránya: Drágább, és nehezebben elérhető Európában.

3. Eritrit (Erythritol)

•Származás: Természetes módon előfordul gyümölcsökben, fermentációval állítják elő.

•Kalóriatartalom: 0,2 kcal/g (gyakorlatilag kalóriamentes)

•Biztonság: Széles körben elfogadott, az EFSA és az FDA is jóváhagyta.

•Előnyei:

•Nem emeli a vércukrot.

•Nincs hatása az inzulinszintre.

•Nem okoz puffadást (ellentétben más cukoralkoholokkal, pl. maltitollal).

•Hátránya: Nagy mennyiségben hűsítő érzést okozhat a szájban.

4. Allulóz (Allulose)

•Származás: Természetesen kis mennyiségben megtalálható a fügében és mazsolában.

•Kalóriatartalom: 0,4 kcal/g

•Édesítőerő: kb. 70% a cukoréhoz képest

•Biztonság: Az FDA szerint biztonságos, de az EU-ban még nem teljesen engedélyezett élelmiszer-összetevőként.

•Előnyei:

•Természetes cukorforma, de a szervezet nem metabolizálja.

•Nem emeli a vércukorszintet.

•Hátránya: Még drága és ritkán elérhető Európában.

5. Szacharin és Szukralóz (biztonságos, de mesterséges opciók)

•Szukralóz (pl. Splenda): Stabil hő hatására is, ezért sütéshez kiváló.

•Szacharin: Régi, alaposan vizsgált édesítőszer.

•Biztonság: Mindkettőt engedélyezték az EFSA és FDA által, ha az ajánlott napi beviteli értéket nem lépik túl.

•Hátrány: Nem természetes eredetűek, ezért sokan inkább a növényi édesítőket részesítik előnyben.

Címlapfotó: Profimedia/RedDot

Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés