Hirdetés
Hirdetés

Soha ne forrald fel kétszer a vizet a vízforralóban - Meglepő az oka

A használati utasításokban a gyártók óva intenek attól, hogy a vízforralóban többször forraljuk fel a vizet. De miért és mi igaz ebből a félelelmből?

Egy csésze forró tea este - elő a vízforralóval! A csapvizet gyorsan beleönthetjük és alig két perc bugyborékolás után már készen is van. Pláne, hogy általában mindig marad egy kevés a vízforralóban - de vajon a csapvizet többször is fel lehet forralni, vagy ez tényleg nem jó ötlet?

Forralás közben a vízből olyan gázok szabadulnak fel, mint az oxigén és a szén-dioxid - ez csökkenti a víz kalcium- és magnéziumtartalmát, és a vízforraló aljára vízkő rakódik le. Ez a folyamat nincs hatással a fogyasztóra. Csak a víz kémiai összetételét változtatja meg. Ez azonban megváltozik, ha a víz több órán keresztül a vízforralóban marad. Ennek oka, hogy idővel egyre több káros anyag halmozódhat fel. Nyomokban nikkel kerülhet a vízbe - ez egyeseknél allergiás reakciókat okozhat. A nikkel kioldódhat a rozsdamentes acél vízforralók anyagából vagy a műanyag készülékek lágyítóanyagaiból. Ezért a gyártók a használati utasításban figyelmeztetnek arra, hogy a vizet ne forraljuk fel többször.

 A szakemberek szerint érdemes rozsdamentes acélból vagy üvegből készült készülékeket venni.
A szakemberek szerint érdemes rozsdamentes acélból vagy üvegből készült készülékeket venni. 123rf.com

Az állott vizet azonban más célra is fel lehet használni. Használjuk virágöntözésre, vagy öntsük a vasalóba. Mivel ez a víz már egyszer felforrt, már egy kicsit lágyabb, ezért ideális a vasaláshoz. Fontos továbbá, hogy a vízforralót rendszeresen vízkőmentesítsük. Ez jelentősen csökkenti annak kockázatát, hogy káros anyagok szabaduljanak fel belőle. A szakemberek szerint pedig érdemes rozsdamentes acélból vagy üvegből készült készülékeket venni.

Címlapfotó: 123rf.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés