Hirdetés
Hirdetés

Vannak tetkóid? - Ha igen, van egy rossz hírünk

Sok ember számára a tetoválás a személyes életmód részévé vált. Nekik most nincs jó hírünk.

Egy friss svédországi tanulmány azonban most rávilágított, hogy a tetovált embereknél megnövekedett a kockázata egy bizonyos típusú rákbetegség kialakulásának. „A tetoválások hosszú távú egészségügyi hatásaival kapcsolatos ismereteink jelenleg hiányosak, és nem sok kutatás van ezen a területen” - mondta Christel Nielsen, a tanulmány vezetője. A Lundi Egyetem kutatói ezért megvizsgálták a tetoválások és a rosszindulatú limfóma, vagyis a nyirokmirigyrák előfordulása közötti kapcsolatot, és megállapították, hogy a tetoválás 21 százalékkal növeli a rák ezen formájának kialakulásának kockázatát

Az eredményeket az eClinicalMedicine című folyóiratban és a Lund Egyetem honlapján tették közzé.
Az eredményeket az eClinicalMedicine című folyóiratban és a Lund Egyetem honlapján tették közzé. 123rf.com

Nem számít a méret

Hivatkozás másolása

A tudósok kezdetben azt feltételezték, hogy a tetoválás mérete befolyásolja a limfóma kialakulásának kockázatát. Mint azonban kiderült, nem számított, hogy a tetoválás kicsi vagy nagy. „Még nem tudjuk, miért van ez így. Csak találgatni tudunk, hogy a tetoválás, legyen az bármilyen nagy, enyhe gyulladást okoz a szervezetben, ami viszont rákot válthat ki” - mondta Nielsen. „Azt már tudjuk, hogy a szervezet a bőrbe fecskendezett tetoválófestéket valami idegenként azonosítja, ami nem oda való, és aktiválja az immunrendszert. A tinta nagy része a bőrből a nyirokcsomókba kerül, ahol lerakódik” - folytatta Nielsen.

Hogy ez pontosan hogyan vezet a nyirokrendszer rosszindulatú betegségeinek és más ráktípusoknak a kialakulásához, azt most tovább kell vizsgálni. „Az emberek valószínűleg továbbra is tetoválással akarják majd kifejezni identitásukat” - vélte Nielsen. Ezért fontos, hogy ez biztonságos módon történjen. Ami viszont fontos: mindenkinek, aki tetoválást készíttet, tisztában kell lennie azzal, hogy ez hatással lehet az egészségére. Ha bármilyen rendellenességet vagy kifejezett tünetet észlel, Nielsen azt tanácsolja, hogy forduljon orvoshoz.

Címlapfotó: 123rf.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés