A konyhai szivacsok a legnagyobb baktériumkeverők a háztartásban. Ennek oka, hogy számos baktériumnak és csírának adhatnak otthont. Egy trükk, amit sokan alkalmaznak: egyszerűen megtisztítják a szivacsot a mikrohullámú sütőben.
Szivacsok tisztítása a mikrohullámú sütőben - tényleg működik a trükk?
Hivatkozás másolásaÍme, hogyan működik a trükk: a szivacsot megnedvesítjük, majd 800-1200 watton körülbelül egy percig melegítjük. A fémmel ellátott szivacsok azonban tilos. És száraz sem lehet, különben meggyulladhat! A hekk használatakor a szivacs állítólag baktériummentessé válik - de vajon ez tényleg igaz?
A válasz igen és nem.A Furtwangeni Egyetem tudósai pontosan ezt a kérdést vizsgálták. Tény, hogy a mikrohullámú sütőben való melegítéssel a baktériumok mintegy 99 százaléka elpusztul. De az a néhány, amelyik túléli, rendkívül gyorsan elszaporodik. A baktériumok ezután a készülékben maradnak, és átterjedhetnek a mikrohullámú sütőben lévő élelmiszerekre. Ez fokozott egészségügyi kockázatot jelent.

És mi történt azokkal a szivacsokkal, amelyeket a tanulmányhoz többször is felmelegítettek a mikrohullámú sütőben? "Teljesen meglepett bennünket, hogy a baktériumokon kívül mennyi mikroorganizmust fedeztünk fel a szivacsokban: baktériumfertőző vírusokat, az üvegházhatású metángázt termelő archaea, gombákat és egysejtű állatokat, például amőbákat. A baktériumok azonban messze a leggyakoribb szervezetek voltak" - mondta Markus Egert, a tanulmány vezetője.