Hirdetés
Hirdetés

Majomhimlő riadó - Veszélyes mutáns kezdett terjedni

A majomhimlő (Mpox) már a koronavírus-járvány idején is terjedt. A WHO 2023 májusáig csaknem 100 ezer fertőzést regisztrált világszerte, és 157 ember halt meg.


Azóta azonban elcsendesedtek a hírek a betegség körül. Egészen mostanáig. A WHO most azonban ismét megkongatta a vészharangot az Mpox vírus egy veszélyes változata miatt. Ez ugyanis gyorsabban terjed, mint a korábbiak - akár szex nélkül is. A vírus mutációja jelenleg a Kongói Demokratikus Köztársaságban terjed. Az Mpox-vírus más alcsoportjaihoz képest az új változat sokkal súlyosabb tüneteket okoz. Május végéig Kongóban 7850 fertőzéses esetet jelentettek, és 384 ember halt meg. A halálozási arány a felnőtteknél öt százalék, a gyermekeknél pedig akár tíz százalék is lehet.

Nem csak szexszel terjed

Hivatkozás másolása

Ráadásul ez a mutáció a jelek szerint könnyebben terjed emberről emberre. Az átvitelt már megfigyelték iskolákban, munkahelyen és az egy háztartásban élő emberek között. A 2022-ből származó változatot kizárólag meleg férfiak közt, szexuális úton lehetett átadni. A járvány kitörésének központja ráadásul egy megaváros, Goma, amely egy nemzetközi repülőtérrel is rendelkezik - írja az "Apotheken Umschau". Ezért fennáll a veszélye annak, hogy a vírus más országokba is átterjed.

Egy új variánsa terjed a majomhimlőnek.
Egy új variánsa terjed a majomhimlőnek. Profimedia/RedDot

A koronavírussal ellentétben az Mpox nem cseppfertőzéssel, hanem a bőr vagy a nyálkahártyák testnedvekkel való közvetlen érintkezése útján terjed. A betegség legszembetűnőbb tünete a bőrön megjelenő hólyagok és gennyes pattanások.

Címlapfotó:

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés