Ha növényi alapú étrendet követsz, vagy csak szeretnéd növelni a fehérjebeviteledet, számos kiváló forrás közül választhatsz.
Legjobb növényi fehérjeforrások
Hüvelyesek és babfélék
•Lencse – 9 g fehérje / 100 g
•Csicseriborsó – 8-9 g fehérje / 100 g
•Fekete bab, vörös bab – 7-9 g fehérje / 100 g
•Szójabab – 12-15 g fehérje / 100 g
Szójatermékek
•Tofu – 8 g fehérje / 100 g
•Tempeh – 18-20 g fehérje / 100 g
•Edamame (friss szójabab) – 11 g fehérje / 100 g
Gabonafélék és álgabonák
•Quinoa – 4-5 g fehérje / 100 g (teljes értékű fehérje)
•Hajdina – 3-4 g fehérje / 100 g
•Zabpehely – 11-12 g fehérje / 100 g
•Barnarizs – 2,5-3 g fehérje / 100 g
Magvak és diófélék
•Chia mag – 16-17 g fehérje / 100 g
•Lenmag – 18 g fehérje / 100 g
•Mandula – 21 g fehérje / 100 g
•Napraforgómag – 20-21 g fehérje / 100 g
•Földimogyoró – 25-26 g fehérje / 100 g
Zöldségek (mérsékeltebb fehérjetartalommal)
•Spenót – 2,9 g fehérje / 100 g
•Brokkoli – 2,8 g fehérje / 100 g
•Kelbimbó – 3,4 g fehérje / 100 g
Növényi fehérjeporok
Ha extra fehérjebevitelre van szükséged:
•Borsófehérje – kb. 80 g fehérje / 100 g
•Rizsfehérje – kb. 75-80 g fehérje / 100 g
•Kendermag fehérje – kb. 50 g fehérje / 100 g
Ha teljes értékű fehérjeforrást szeretnél növényi alapú étrendben, érdemes kombinálni különböző forrásokat, például hüvelyeseket gabonafélékkel (pl. bab rizzsel, hummusz pitával).