A kakaós mogyorókrém ötlete az olasz Pietro Ferrero nevéhez fűződik. Fia, Michele Ferrero olasz milliárdos üzletember a Ferrero SpA csokoládégyártó cég tulajdonosa, Olaszország leggazdagabb embere lett.
A világhírű mogyorókrém 1964 április 20-án került először a piacra Nutella névvel. Két olasz bloggernek köszönhetően 2007 óta február 5-e hivatalosan is a Nutella világnapja. A világnap alkalmából összegyűjtöttünk pár érdekes adatot erről a kultikus édességről.
- Az olasz krém a világ 160 országában kapható
- Minden évben mintegy 350 000 tonna Nutella készül
- Ferrero eredetileg egy tömbben árusította a csokis pasztát, így ugyanis könnyebben lehetett vágni
- A Ferrero a világ egyik legnagyobb mogyorófelhasználója, a mogyorót elsősorban Törökországból és Olaszországból szerzik be
- Az olaszok olyannyira büszkék a csokoládés mogyorókrémre, hogy a márka 50. születésnapjára egy limitált kiadású postai bélyeget is forgalomba helyeztek
- A felbontott Nutellát nem kell a hűtőben tárolni, szobahőmérsékleten (18–24 fokon) bontakozik ki tökéletesen az íze
- A Nutellának 30 millió követője van a Facebookon 1,6 millió az instán
- Környezetvédők az utóbbi években egyre nagyobb ellenszenvvel tekintenek a nutellára a pálmaolaj tartalma miatt.
- A Nutellához kapható egy speciális lakat, így számzárral védhető az illetéktelen falatozók ellen.