Kolbász, sajt, méz, mogyorókrém vagy lekvár - ezek a finomságok a legtöbb ember számára elengedhetetlenek a reggeli zsemléről. A lekvárt azonban nem szabad ugyanazzal a késsel kivenni az üvegből, amivel a zsemlét kentük - és ennek oka van.
Sok ember számára a kiegyensúlyozott reggeli hozzátartozik a nap jó indításához. Ez a kolbász és a sajt mellett lehet valami édes is - beleértve a lekvárt is. A legtöbben azonban azzal a késsel veszik ki az üvegből, amivel a zsemlét kenik meg - pedig jobb, ha ezt nem tesszük. Így ugyanis fennál a veszély, hogy így sokkal hamarabb penészedik majd meg.
Külön kanál vagy kés
Hivatkozás másolásaHa ugyanazzal a késsel veszed ki a lekvárt az üvegből, amelyet korábban más dolgokhoz használtál, csírák kerülhetnek rá - ezek pedig elősegítik a gyors penészesedést. Ugyanez vonatkozik természetesen a kanálra is.
"Alapvetően érdemes mindenhez külön kanalat használni az asztalon. Egy lekváros kanál, amelyik csak a lekvárban volt, tisztább, mint egy olyan, amellyel már más dolgokba is beletúrtam, vagy esetleg meg is nyaltam" - mondta Dr. Markus Egert mikrobiológus professzor az SZ Magazin-nak.

Tehát semmiképpen ne használd ugyanazt a kést a lekvárosüveghez és a kenyérszeleteléshez. A kenyér hajlamos gyorsan penészedni - és a penészspórák átkerülhetnek a lekvárba. Ráadásul így nem kerül morzsa a lekvárosüvegbe. Általánosságban elmondható, hogy a lekvár nem penészedik olyan gyorsan, mivel gyakran sok cukorral tartósítják - de nem lehet teljesen kizárni.
Hogyan tárold helyesen a lekvárt?
Hivatkozás másolásaMiután a lekváros üveget felbontottad, a hűtőben kell tárolni. A felbontatlan üvegeket is hűvös, de lehetőleg sötét helyen kell tárolni. Felbontás után általában több hónapig eltarthatók. Felbontatlanul pedig akár két évig is fogyaszthatóak.
Címlapfotó: 123rf.com