Előző cikkünkben végig vettük a júliusi gyümölcsöket és tápértékeiket. A gyümölcsök mellett a következő fontos vitaminforrás a zöldségek fogyasztása. Nyersen vagy grillezve, de mindenképpen bőségesen fogyasszuk őket a szezonban.
Nézzük milyen zöldségeket érdemes júliusban keresni a piacokon:
Padlizsán - ez az Ázsiából származó zöldség nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is. A padlizsán kalóriában szegény, de tápanyagokban gazdag zöldség, magas rosttartalma hozzájárul például a megfelelő emésztéshez. Ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag, nagyobb mennyiségben találhatunk benne rezet, mangánt, káliumot, magnéziumot, B-vitaminokat és K-vitamint is.
Cukkini - a görögdinnye és az uborka rokonának is tekinthető. Mivel 95 százaléka víz, energiatartalma alacsony, zsírtartalma pedig nulla, így a fogyókúrák és nyári diéták kedvelt idényzöldsége. Magas a lutein – és zeaxantin tartalma, amelynek köszönhetően erősíti a szemet.
Bab - a bab csökkenti a koleszterinszintet, így a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát, valamint a rák kialakulását. Emellett a fogyókúrázóknak sem kell lemondani a babról, mivel hosszan fenntartja a teltségérzetetet, cukortartalma pedig alacsony.
Brokkoli - legfőbb erénye rákmegelőző hatása - nyersen és főzve egyaránt! Sok káliumot, kálciumot magnéziumot és vasat tartalmaz. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin és E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a karotin. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.