Hirdetés
Hirdetés

Így nevelhetsz kovászt nyáron

A házi kovász készítése egy nagyszerű módja annak, hogy saját kenyeret süss otthon. Nyáron a melegebb hőmérséklet gyorsíthatja a kovász érési folyamatát, de ugyanakkor fontos, hogy gondosan figyelj a hőmérsékletre, hogy elkerüld a túlérlelést. Itt egy egyszerű útmutató a kovász készítéséhez:

Hozzávalók:

Teljes kiőrlésű liszt (pl. rozsliszt vagy teljes kiőrlésű búzaliszt)

Fehér liszt (pl. BL 80 kenyérliszt vagy BL 55 finomliszt)

Víz (szobahőmérsékletű, lehetőleg szűrt vagy forralt és lehűtött)

Eszközök:

Tiszta üvegedény vagy tál

Mérőedények vagy konyhai mérleg

Kanál vagy spatula

Konyharuha vagy géz (a fedéshez)

Kovász készítése:

1. nap:

Keverés:

Keverj össze 50 g teljes kiőrlésű lisztet és 50 g fehér lisztet 100 ml vízzel egy tiszta üvegedényben.

Keverd simára, hogy egy sűrű, palacsintatészta-szerű keveréket kapj.

Fedd le a tálat konyharuhával vagy gézzel, és hagyd szobahőmérsékleten (20-25°C) állni 24 órán át.

2. nap:

Etetés:

Dobd ki a felét a keverékből (kb. 100 g).

Add hozzá 50 g teljes kiőrlésű lisztet, 50 g fehér lisztet és 100 ml vizet a megmaradt keverékhez.

Keverd simára, fedd le, és hagyd szobahőmérsékleten állni 24 órán át.

3-5. nap:

Napi Etetés:

Ismételd meg a második napi etetési folyamatot minden nap: dobj ki a keverék felét, majd adj hozzá 50 g teljes kiőrlésű lisztet, 50 g fehér lisztet és 100 ml vizet.

Keverd simára, fedd le, és hagyd állni szobahőmérsékleten 24 órán át.

A harmadik vagy negyedik napon már látnod kell buborékokat a kovászban, és enyhe savanykás illata lesz.

6. nap és azon túl:

Érett Kovász:

Ha a kovász már buborékos, savanykás illatú és képes megduplázni a térfogatát 4-6 órán belül az etetés után, akkor készen áll a használatra.

Ha még nem elég aktív, folytasd az etetést egy-két napig.

További Tippek:

Hőmérséklet Szabályozása: Nyáron a melegebb hőmérséklet felgyorsíthatja a kovász érését. Ha a konyhád nagyon meleg, helyezd a kovászt egy hűvösebb helyre, például a kamrába vagy egy hűvösebb szobába.

Hidratálás: Ha a kovász túl híg, adj hozzá több lisztet; ha túl sűrű, adj hozzá több vizet.

Szellőztetés: Ügyelj arra, hogy a kovász ne legyen teljesen lezárva, mert szellőznie kell. Használj légáteresztő fedőt, például gézt vagy laza konyharuhát.

Tárolás:

Hűtőben: Ha nem használod a kovászt minden nap, tedd a hűtőbe. Hűtőben tárolva hetente egyszer kell etetni.

Használat Előtt: Ha használni akarod a kovászt, vedd ki a hűtőből, és hagyd szobahőmérsékleten aktiválódni, majd etesd meg egyszer vagy kétszer, hogy újra aktív legyen.

A kovász készítése türelmet igényel, de az eredmény egy egyedi és ízletes kovászos kenyér lesz, amelyet büszkén fogyaszthatsz.

nyitókép: 123rf.com/

Hivatkozás másolása
Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés