A tojások terén különösen népszerű a tükörtojás. Nemcsak gyorsan elkészíthető, de rendkívül finom is. Ez a sótrükk pedig sokkal esztétikusabbá teheti a tükörtojás látványát.
Mi lehetne finomabb egy finom tükörtojásnál? Rendkívül gyorsan, gyakorlatilag néhány perc alatt elkészíthető egy serpenyőben – akár reggel, akár este kenyérrel. Az elkészítés során azonban hibázhatunk – ez különösen vonatkozik a sóra. De most segítünk egy trükkel.
A serpenyőbe, nem a tojásra
Hivatkozás másolásaA tükörtojáshoz elengedhetetlen a só. A legtöbb ember egyszerűen csak rászórja a tükörtojásra – ez egy gyors és egyszerű folyamat. Ha azonban a só a sárgájára kerül, csúnya foltokat okozhat. És ez tönkreteszi a tükörtojást, legalábbis esztétikai szempontból!
De van egy trükk, amit bevethetsz! A tükörtojás helyett egyszerűen megsózhatod a tapadásmentes serpenyőt. Olvasztott vajban, közepes lángon pirítsd egy pillanatra a sót – majd add hozzá a tükörtojást. Így elkerülhetők a csúnya foltok. A tojásfehérjére a végén még adhatsz egy picit belőle, de a sárgájára nem! A tükörtojást ezután tovább finomíthatod borssal, paprikával, szerecsendióval vagy friss fűszernövényekkel, például metélőhagymával.
A tükörtojás sütésekor erre is figyelned kell:
Hivatkozás másolása- A tükörtojás sütéséhez a legjobb öntöttvas serpenyőt használni. Ha megfelelően figyelsz rá, a tojás nem fog odaragadni. A tapadásmentes serpenyők is megfelelőek, de ezek élettartama meglehetősen korlátozott. A rozsdamentes acél serpenyők használata nem ajánlott, mivel a tojás odaragad.
- A vaj és a melegíthető, íztelen olajok alkalmasak a sütéshez. A tojás magas hőfokon történő sütéséhez magas hőmérsékletű étolaj ajánlott. A tükörtojás legfontosabb összetevője természetesen a tojás. Ha a tojás idősebb, a sárgája nagyobb valószínűséggel fut össze a serpenyőben – ezért a friss, bio tojás előnyösebb.
Mennyi ideig kell sütni a tükörtojást?
Hivatkozás másolásaA tükörtojás sütése csak néhány percig tart. Ha ropogósra, barnult szélűre vágysz, akkor hagyd a serpenyőben még körülbelül egy-két percig. A tükörtojást óvatosan kell sütni – a serpenyőt csak lassan szabad melegíteni. Ha ropogósra vágysz, közepes lángon ajánlott.