Hirdetés
Hirdetés

Cukor helyett: ezért edd az epret inkább mindig sóval

Az eper a tavaszi és nyári élvezetek csúcsa. A kis piros gyümölcsök hihetetlenül finomak - és a legtöbben cukorral eszik őket. Pedig a só sokkal jobb alternatíva, és igazi ízélményt is nyújt.

Akár tejszínhabbal, akár cukorral vagy vaníliakrémmel - az eper a tavasz és a nyár egyik legnépszerűbb csemegéje. Akár tortán, akár fagylaltban vagy egyszerűen csak úgy, ahogy termett - ez a piros gyümölcs mindeni kedvence. És a legtöbben még egy kis cukrot is adnak hozzá. Ez elsőre szokatlanul hangozhat, de van egy nagyon konkrét oka annak, hogy miért jobb, ha sóval esszük az epret.

Cukor helyett só

Hivatkozás másolása

A só gondoskodik arról, hogy az édes gyümölcs íze érvényesüljön. Az ok? A jól ismert édes receptoron kívül további érzékelők is vannak a nyelvünkön, ahogy azt a Monell Chemical Senses Centre és a Utah-i Egyetem amerikai kutatói néhány évvel ezelőtt felfedezték. Az ízlelősejtekben található, újonnan felfedezett érzékelő kifejezetten a glükózt csatornázza be az ízlelősejtekbe - de csak akkor, ha nátriumról van szó. Ez pedig többek között az asztali sóban van jelen.

Röviden: ha egy kis sót szórunk az eperre, az további ízérzékelőket aktivál a nyelven - ezek növelik az „édes érzést” nassolás közben. Ez azt jelenti, hogy az epret nem szabad nagyon megsózni - és ettől az eper még édesebb és gyümölcsösebb lesz. De ez a trükk nemcsak az eperrel, hanem más gyümölcsökkel is működik - például a görögdinnyére vagy a málnára is szórhatsz egy csipet sót. További pozitív hatás: a só nemcsak ízesít, hanem kevesebb kalóriát is tartalmaz, és a fogaidnak is jobb, mint a cukor.

Tehát nem szabad hatalmas mennyiségű sóban megforgatni az epret. De egy kis csipetnyi valóban csodákra képes, és igazi ízrobbanást eredményez.

Címlapfotó: 123rf.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés