Hirdetés
Hirdetés

A legjobb pogácsa receptek

Mutatunk néhány klasszikus és különleges pogácsa receptet, amelyekkel otthon könnyen elkészítheted a finom sós falatokat:Sajtos pogácsaHozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 250 g vaj vagy margarin
  • 200 g reszelt sajt (trappista, cheddar vagy ízlés szerint)
  • 1 tojás
  • 1 dl tejföl
  • 25 g élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • Tetejére: tojás, reszelt sajt
Elkészítés:
  • Futtasd fel az élesztőt a langyos, cukros tejben.
  • A lisztet keverd össze a sóval, majd dolgozd össze a vajjal és a reszelt sajttal.
  • Add hozzá az élesztős tejet, a tojást és a tejfölt, majd gyúrd össze.
  • Keleszd 1 órán át.
  • Nyújtsd ki, szaggass pogácsákat, és kend meg a tetejüket tojással, szórd meg sajttal.
  • Süsd 180°C-on 20-25 percig.
Túrós pogácsa (gyors recept)Hozzávalók:
  • 250 g túró
  • 250 g liszt
  • 250 g vaj vagy margarin
  • 1 tk só
  • Tetejére: tojás, köménymag vagy sajt
Elkészítés:
  • A túrót, lisztet és vajat gyúrd össze a sóval.
  • Pihentesd a tésztát 30 percig a hűtőben.
  • Nyújtsd ki, szaggass pogácsákat, és kend meg a tetejüket tojással.
  • Szórd meg köménymaggal vagy sajttal, majd süsd 180°C-on kb. 20-25 perc alatt.
Krumplis pogácsaHozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 250 g főtt, áttört burgonya
  • 250 g vaj vagy margarin
  • 25 g élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 1 tojás
  • 1 tk só
  • Tetejére: tojás, opcionálisan magvak
Elkészítés:
  • Az élesztőt futtasd fel a cukros tejben.
  • A lisztet keverd össze a sóval, majd gyúrd össze az áttört burgonyával, vajjal, tojással és az élesztős tejjel.
  • Pihentesd 1 órán át.
  • Nyújtsd ki, szaggass pogácsákat, és kend meg a tetejüket tojással.
  • Szórd meg magokkal (pl. szezámmag, mák), és süsd 180°C-on 20-25 percig.
Klasszikus vajas pogácsaHozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 250 g vaj vagy margarin
  • 1 tojás
  • 1 dl tejföl
  • 25 g friss élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • Tetejére: 1 tojás és reszelt sajt (opcionális)
Elkészítés:
  • Langyos tejbe keverd a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és hagyd felfutni.
  • A lisztet keverd össze a sóval, majd morzsold bele a vajat.
  • Add hozzá az élesztős tejet, a tejfölt és a tojást, majd gyúrd össze rugalmas tésztává.
  • Takard le, és keleszd meleg helyen kb. 1 órán át.
  • Nyújtsd ki a tésztát 1,5-2 cm vastagra, szaggass pogácsákat, és rakd sütőpapírral bélelt tepsibe.
  • Kend meg a tetejüket tojással, szórd meg sajttal (ha szeretnéd), és süsd 180°C-on aranybarnára kb. 20-25 perc alatt.

Címlapfotó: Profimedia/RedDot

Hivatkozás másolása
Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés