Hirdetés
Hirdetés

A jó matcha titka – több mint egy csésze tea

A matcha ma már világszerte népszerű: kávézókban lattéként, süteményekben ízesítőként, vagy épp otthoni teaszertartások részeként találkozunk vele. De mitől lesz igazán jó egy matcha, és hogyan hozhatjuk ki belőle a legtöbbet?

A minőség a leveleknél kezdődik

A valódi matcha Japánból származik, és kizárólag árnyékban termesztett tealevelekből készül. A betakarítás után a leveleket gőzölik, szárítják, majd kőmalmon őrlik finom porrá. A jó minőségű matcha színe élénk smaragdzöld, textúrája selymesen finom. Ha a por fakó vagy sárgás árnyalatú, esetleg kissé darabos, az már jelzi, hogy nem a legjobb minőség került a dobozba.

A víz és a hőfok titka

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy forrásban lévő vizet öntenek a porra – pedig ez megégeti a teát, és kesernyés lesz az íze. A tökéletes matchához 70–80 °C-os víz ideális. A hidegebb víz lágyabb, édeskésebb ízt hoz ki belőle, míg a melegebb karakteresebb, erőteljesebb aromát ad.

A bambusz habverő (chasen) 

A japán teaszertartás egyik szimbóluma a chasen, vagyis a bambuszból készült habverő. Ez nem csak esztétikai kiegészítő: a por tökéletes elkeveréséhez, a finom hab kialakításához elengedhetetlen. Körkörös, majd „W” alakú mozdulatokkal verve a tea tetején selymes, smaragd habréteg képződik – ez adja a matcha krémes textúráját.

Címlapfotó: Profimedia/RedDot

Hivatkozás másolása
Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés