Hirdetés
Hirdetés

Környezetbarát karácsony

Az ünnepek alatt is fontos odafigyelni a környezetvédelemre.

Ez az év legcsodálatosabb időszaka – de egyben a legpazarlóbb időszak is, az Egyesült Államokban a szemét mennyisége becslések szerint 25 százalékkal nő hálaadás és karácsony között. Az ünnepek alatt felhalmozódó szeméthegyek túlterhelik a környezetünket és a bolygónkat.

Elsőre nehéz kihívásnak tűnhet a hulladékmentes (zero waste) vagy az eco-friendly (környezetbarát) karácsony megrendezése, de nem lehetetlen! Íme néhány hasznos ötlet:

Egyedi csomagolás

Személyes és egyedi az otthon saját kezűleg készült csomagolás. Trendi például egy régi képregény, mesés vagy divat magazinok lapjai. De nagyon menő lehet a régi térképek felhasználása az ajándékok csomagolására.

Hogyan lehet minimalizálni az élelmiszer-pazarlást az ünnepek alatt?

A több növényi alapú élelmiszer fogyasztása pozitív lépés a hulladékcsökkentés felé. A növényi alapú élelmiszerek kevésbé terhelik a környezetet, mivel kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak ki, mint az állati eredetű élelmiszerek.

Takarítsd ki a fagyasztódat az ünnepi ételvásárlás előtt. Tervezd meg a menüt, hogy mindenből csak annyit vásárolj amennyi szükséges, írj bevásárló listát.

Az NRDC rendelkezik egy ügyes számológéppel, a Vendég-imátorral, amely segít megbecsülni, hogy vendégenként mennyi ételre van szükséged.

Élelmiszerek okos tárolása- zöldségek, gyümölcsök speciális tárolóedényekben hosszabb ideig maradnak frissek.

Ne dobd ki az ehető alapanyagokat és ételeket, komposztálj vagy adományozd el.

Kerüld az egyszer használatos műanyagokat, például az eldobható tányérokat és evőeszközöket.

Ajándékok hulladékmentesen

Sok családnál egyre divatosabb, hogy a felnőttek nem ajándékozzák meg egymást az erre szánt összeget jótékony célra fordítják.

Ha mégis ajándék, akkor íme néhány ötlet aminek az elkészítése is jó móka lehet.

- Házi készítésű ajándékok, például gyertyák, szappanok, kenyér vagy mézeskalács.

- Ékszerek újragondolása, régi vintage ékszerekből kis kézügyességgel trendi modern darabok készíthetők.

- Előfizetés magazinokra, újságokra vagy podcast-szolgáltatásokra

- Ajándékozz élményt. Szuper közös élmény programok közül lehet választani népszerűek a nyomozós kalandjátékok vagy a rejtélyekkel teli séta programok.

Melyik a legfenntarthatóbb karácsonyfa?

A legfenntarthatóbb karácsonyfa egy cserepes, élő fa, amelyet újra lehet ültetni. Dönthetsz úgy is, hogy az ünnepi időszak után a saját kertedbe ülteted a karácsonyfát, de rengeteg olyan cég van , amely decemberben élő karácsonyfákat ad bérbe.

Sokan vásárolnak műfát. Ez egy jó megoldás lehet abban az esetben, ha hosszú évekig ugyanazt a fát használod és nem veszel évről évre újat. A műfenyőket gyakran szállítják Kínából, ami sokkal jobban növeli karbonlábnyomunkat, mint a valódi fák.

Végül, figyelj a karácsonyi fényekre is. Az Energy Star-tanúsítvánnyal rendelkező lámpák 75 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, ezért ügyelj arra, hogy az ünnep fényei LED-esek és ne izzók legyenek!

Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés